Industrii
AcasăActualConstrucțiile în Moldova: probleme și riscuri. Opinia experților

Construcțiile în Moldova: probleme și riscuri. Opinia experților

Lipsa unui control riguros și sancțiuni adecvate pentru nerespectarea normelor în construcții pun în pericol multe dintre blocurile locative din orașele Republicii Moldova. De această părere sunt unii experți din domeniul contrucțiilor. Cadrul legal și normativ privind securitatea în construcții este bun, susțin experții, dar unii dezvoltatori „economisesc”, folosind materiale necalitative, comunică Anticoruptie.md.

Expertul tehnic în construcții, Tudor Axenti, a precizat că în Republica Moldova cadrul legal și normativ conține toate prevederile necesare pentru construirea blocurilor calitative. Calitatea construcției, spune el, este asigurată la diferite etape – la proiectare, când se iau în calcul toți factorii care pot influența blocul, inclusiv seismicitatea, verificarea documentelor de proiect, autorizarea executării lucrărilor de construcție și executarea propriu-zisă a acestora. Ultima verificare a corespunderii blocului ridicat cu rigorile prevăzute în proiect o face Comisia de recepție la terminarea lucrărilor, care aprobă darea lui în exploatare.

Expertul consideră că riscurile în domeniul construcțiilor țin de faptul că statul a delegat executarea serviciilor sectorului privat. Conform Hotărârii Guvernului 361 cu privire la asigurarea calității construcțiilor, lucrările de proiectare, verificare și expertizare tehnică sunt executate de specialiști privați, iar statul nu controlează aceste procese.

Proiectantul Oleg Rotaru a explicat că dezvoltatorii în construcții de multe ori vor să economisească și admit abateri de la proiecte, iar aceasta pune în pericol securitatea construcțiilor. „Asigurarea calității construcțiilor începe înainte de procesul de proiectare, cu investigațiile inginerești geologice ale terenului pe care urmează să se construiască, apoi se includ etapele proiectării, asigurării calității materialelor, supravegherii procesului de construcție și verificarea lucrărilor”, precizează Oleg Rotaru.

Igor Nicoară, directorul Institutului de Geologe și Seismologie a explicat că Republica Moldova se află în zona seismică Vrancea și este expusă pericolului seismic, însă acesta are un caracter diferit decât ceea ce s-a produs în Turcia, unde focarul a fost la o adâncime mică. Potrivit lui, cutremurile care pot prezenta pericol pentru Moldova sunt cele care se pot produce la 90-180 de km adâncime în focarul de la Vrancea.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Imona Grup ro DI-4368
Chișinău
cer senin
21.2 ° C
21.2 °
21.2 °
32 %
3.6kmh
0 %
vin
21 °
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
18 °
mar
5 °
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni