Industrii
AcasăActualConstrucția apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași, declarată de interes național. Circa...

Construcția apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași, declarată de interes național. Circa 170 mii de cetățeni vor avea acces la apă potabilă

Guvernul a dat aviz pozitiv proiectului de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași. Acesta va asigura transportul apei potabile către orașele Strășeni și Călărași, pe o lungime de circa 53 km, cu infrastructura conexă. 

Documentul stă la baza realizării Proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, finanțat de Guvernul Federal German, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare KfW, și de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Faza I are acoperire financiară din partea Guvernului Federal German, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare KfW, sub formă de grant în valoare de 15 milioane de euro, iar contribuția Guvernului Republicii Moldova este echivalentul sumei de 1.6 milioane de euro, mijloacele financiare fiind asigurate prin alocații anuale în FNDRL.

Lucrările de construcție specifice pentru Fazele II și III ale proiectului, ce vizează extinderea rețelelor de alimentare cu apă în localitățile raioanelor Strășeni și Călărași, nu sunt subiecte de declarare a utilității publice de interes național și nu cad sub incidența prezentei legi, fiind subiecte de declarare a utilității publice de interes local.

Proiectul este implementat de către ADR Centru, iar în acest scop au fost semnate și ratificate acordurile de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Germană pentru Dezvoltare KfW, în valoare totală de 25 milioane de euro. În cadrul proiectului a fost aprobată contribuția obligatorie a FNDRL, în suma echivalentă a 2,6 milioane de euro.

Implementarea proiectului va oferi acces la apă potabilă din sursă sigură pentru circa 170 mii de cetățeni din localitățile raioanelor Strășeni și Călărași, precum și prestarea serviciilor calitative de aprovizionare cu apă.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Birotix Com ro DI-4407
Chișinău
ceață
13.3 ° C
13.3 °
13.2 °
99 %
0.5kmh
100 %
mie
23 °
joi
27 °
vin
26 °
sâm
29 °
Dum
20 °
MGM ro DI-4357