Industrii
AcasăActualConsilier prezidențial: Prețurile alimentelor ar trebui să se reducă în perioada următoare

Consilier prezidențial: Prețurile alimentelor ar trebui să se reducă în perioada următoare

Prețurile alimentelor ar trebui să se reducă în perioada următoare, temperând tendințele inflaționiste. Declarația a fost făcută de consilierul prezidențial în domeniul economic, Veaceslav Negruță, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. Potrivit lui, rata anuală a inflației, ajunsă în trimestrul al doilea la aproximativ 30%, depinde totuși în mare măsură de evoluția prețurilor la carburanți și resurse energetice, care este deocamdată incertă.

După o ședință dedicată inflației acum câteva săptămâni, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) de pe lângă președinție a recomandat o serie de măsuri menite să tempereze inflația, dar și constituirea unei comisii parlamentare de analiză a reacției Băncii Naționale a Moldovei (BNM) la creșterile din 2022. BNM este criticată de guvern pentru intervenții tardive, dar lăudată de Fondul Monetar Internaționale pentru felul cum a acționat.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a respins criticile, spunând că inflația a crescut și din vina guvernului, care a încurajat consumul prin compensațiile acordate populației.

Veaceslav Negruță, care face parte din CSS, spune că înființarea comisiei parlamentare nu are scopul de a o sancționa BNM pentru deciziile din trecut, ci de a o ajuta să acționeze mai bine în viitor.

Fost ministrul de Finanțe, Negruță vede o problemă în faptul că BNM a permis economiei „să se încălzească” cu credite ieftine în 2021. „Creditele de consum în economie în 2021 în valoare de zeci de miliarde de lei au însemnat mult mai mult ca efect asupra inflației decât compensațiile de 4 miliarde de lei care le-a acordat guvernul pentru a ajuta anumite categorii de populație”, a explicat el.

O altă recomandare a CSS, făcută de data aceasta guvernului, vizează securitatea alimentară. Guvernului i s-a cerut un mecanism de evidență a stocurilor de alimente, pe fundalul riscului de aprofundare a unei crize alimentare globale, generată de războiul din Ucraina și blocarea exporturilor de cereale pe Marea Neagră.

„Nu sunt motive să zicem că ne așteaptă foamete. Este important totuși să fie constituite rezerve”, a mai spus consilierul prezidențial Veaceslav Negruță în interviul pentru Europa Liberă.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Birotix Com ro DI-4407
Chișinău
cer fragmentat
27.7 ° C
27.7 °
24.2 °
75 %
4.1kmh
75 %
joi
28 °
vin
34 °
sâm
35 °
Dum
35 °
lun
35 °
Papir Print Ro DI-4406