Industrii
AcasăActualConceptul Strategiei Energetice a Republicii Moldova 2050. Spînu: Este obligația morală să...

Conceptul Strategiei Energetice a Republicii Moldova 2050. Spînu: Este obligația morală să ne câștigăm independența energetică

Republica Moldova își propune, pentru următorii ani, să asigure independența energetică a țării și aprovizionarea cetățenilor cu energie accesibilă – atât ca sursă, cât și preț. Obiectivul este fixat în conceptul Strategiei Energetice a Republicii Moldova până în anul 2050 – un document de politici în care este redată viziunea Guvernului și care stabilește prioritățile în sectorul energiei către mijlocul secolului, ținând cont de provocările actuale globale și din regiune.

„Avem un scop clar: crearea unui sector energetic competitiv și durabil. Moldova are nevoie de un plan pentru a face din energie o sursă de dezvoltare economică și nu o povară la buzunarul cetățeanului și a mediului de afaceri. Este obligația morală să ne câștigăm independența energetică”. Declarația a fost făcută de vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul conferinței de presă susținută astăzi, 24 noiembrie, împreună cu secretarul de stat pe domeniul energetic, Constantin Borosan, unde a fost prezentat Conceptul Strategiei Energetice Moldova 2050.
Referitor la Conceptul Strategiei Energetice a Republicii Moldova 2050, secretarul de stat, Constantin Borosan, a explicat obiectivele noii strategii.
Astfel, documentul va avea la bază cinci obiective strategice:
 • sporirea securității energetice;
 • dezvoltarea unor piețe energetice competitive și integrarea regională;
 • promovarea eficienței energetice;
 • dezvoltarea energiei regenerabile durabile;
 • protecția consumatorilor.

„Conform strategiei, urmează să construim noi centrale electrice pe teritoriile aflate sub control deplin. Va fi reconsiderat mixul energetic și promovată utilizarea surselor de energie regenerabilă. Va fi promovată integrarea deplină tehnică, de infrastructură și de piață, în rețeaua europeană. Pentru asta vor trebui dezvoltate servicii de echilibrare și auxiliare. Pe termen lung, este recomandată includerea în mixul energetic a hidrogenului și a energiei nucleare la scară mică”, spune secretarul de stat.

La fel, Constantin Borosan a subliniat că principiul de bază al strategiei, aplicat și la nivelul Uniunii Europene, este eficiența energetică. În această privință au fost enumerate mai multe măsuri luate în considerare pentru noua strategie:
 • promovarea eficienței energetice în clădiri și a conceptului de clădiri cu energie aproape zero;
 • îmbunătățirea utilizării surselor de energie regenerabilă în mediul construit;
 • reglementări de implementare pentru certificarea performanței energetice a clădirilor;
 • implementarea regulilor de audit energetic;
 • stabilirea și atingerea obiectivelor pentru rata anuală de renovare a clădirilor publice;
 • promovarea eficienței energetice în sectorul transporturilor.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer acoperit de nori
2.7 ° C
3.2 °
2.7 °
99 %
3.6kmh
100 %
mar
6 °
mie
5 °
joi
4 °
vin
3 °
sâm
1 °
Intertext ro DI-4356