Industrii
AcasăActual„Comunicarea Guvernatorului Băncii Naționale provoacă inflația”. Marian l-a criticat pe Armașu

„Comunicarea Guvernatorului Băncii Naționale provoacă inflația”. Marian l-a criticat pe Armașu

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, l-a criticat pe Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, pentru comunicarea „proastă”. Potrivit acestuia, declarațiile lui Armașu provoacă inflația. Deputatul a scris despre acest lucru pe data de 4 iunie pe pagina personală de Facebook

Marian a precizat că, comunicarea este un instrument-cheie al guvernatorului unei bănci centrale în lupta cu inflația. Dar a adăugat că, Guvernatorul Armașu folosește acest instrument în detrimentul obiectivului fundamental al BNM de a stabiliza prețurile.

”Nu știu a câta oară în ultimele 12 luni, domnul Armașu se transformă în expert economic și declară presei cât va fi inflația în viitor și cu cât va crește ea. Nu așa. Guvernatorul trebuie să transmită societății ce FACE instituția sa pentru a stăvili inflația, nu să ghicească ce va fi mai departe. Guvernatorul trebuie să transmită mesaje de calmare a economiei, nu de agitare a acesteia. Raportul inflației publicat de BNM și prognozele acestuia sunt suficiente, îl putem citi”, a scris Marian.

Deputatul este sigur că, astfel de declarații ale guvernatorului contribuie la inflația anticipată. El consideră că, atunci când Guvernatorul spune des că prețurile în viitor vor crește, consumatorii și companiile foarte probabil că își vor schimba comportamentul. Afacerile ar putea anticipat să crească prețurile, iar consumatorii ar putea cumpăra acum mai mult decât este necesar, ceea pune și mai multă presiune pe cerere și eventual pe prețuri.

”Desigur, inflația anticipată este doar unul din elementele care generează creștere de prețuri, dar acest fenomen poate și trebuie evitat. Guvernatorul trebuie să ne spună ce măsuri ia banca centrală, să stingă „incendiul”, nu să-l ațâțe și mai tare. Îndemn la mult mai multă prudență în comunicarea guvernatorului. Să folosească acest instrument în beneficiul cetățenilor, nu în detrimentul lor”, a conchis el.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
câțiva nori
32.2 ° C
32.2 °
32.2 °
41 %
5.1kmh
20 %
mar
29 °
mie
28 °
joi
30 °
vin
33 °
sâm
35 °
Policontract DI_4403