Industrii
AcasăActualCompaniile care investesc în securitatea și siguranța lanțului de aprovizionare vor avea...

Companiile care investesc în securitatea și siguranța lanțului de aprovizionare vor avea facilități la exportul în UE

De la 1 noiembrie 2022, agenții economici din Republica Moldova pot exporta mărfuri în Uniunea Europeană în baza unor facilități acordate pe principiul de reciprocitate. Pentru a avea prioritate la traversarea frontierelor, companiile trebuie să obțină statutul de agenți economici autorizați (AEO).

Aceasta presupune investiții în securitatea lanțului de aprovizionare și un control intern mai riguros în ceea ce privește securitatea și siguranța transporturilor de mărfuri. Republica Moldova este prima țară din regiune care a obținut recunoașterea reciprocă AEO, iar aceste beneficii sunt salutate de agenții economici.

Fabrica de conserve de la Soroca exportă majoritatea produselor în țările UE. Războiul din Ucraina și perturbarea, în consecință, a lanțurilor logistice au cauzat situații când camioanele au staționat și câteva zile în vamă, spune Silvia Brăguța, manageră pe transport și logistică la această întreprindere.

„Unii parteneri de afaceri de prin august ne-au întrebat dacă deținem statutul de agent economic autorizat, iar șoferii ne-au spus că au avut facilități la vămuire, înainte ca aceste avantaje să între în vigoare pentru cei din Republica Moldova. Fiecare partener care solicită marfa noastră vrea să o primească cât mai repede”, afirmă Silvia Brăguța, evidențiind că așteptările companiei e ca acest tratament prioritar să reducă timpul de traversare a frontierei.

Până acum peste 100 de companii au obținut statutul de agent economic autorizat, care trebuie confirmat periodic, declară ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

„Agenții economici autorizați au anumite avantaje la traversarea frontierei, prin existența unor piste special destinate, dar și a unor formalități vamale accelerate. Este foarte important ca titularii autorizațiilor AEO să fie responsabili, să respecte angajamentele luate”, punctează ministrul Dumitru Budianschi.

Republica Moldova a implementat Programul Agent Economic Autorizat începând cu anul 2014. Aceste avantaje au fost negociate cu UE din 2020. Începând cu 1 noiembrie 2022, prin decizia de recunoaștere reciprocă a programelor AEO ale Uniunii Europene și ale Republicii Moldova, titularii de statut AEO – pentru securitate și siguranță sunt reciproc acceptați, fiindu-le acordate toate beneficiile deciziei.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
cer senin
0.2 ° C
0.2 °
0.2 °
64 %
0.5kmh
0 %
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
13 °
lun
10 °
mar
3 °
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni