Industrii
AcasăActualComisia Europeană a recomandat statelor membre acordarea țării noastre a statutului de...

Comisia Europeană a recomandat statelor membre acordarea țării noastre a statutului de candidat

Astăzi, 17 iunie, Colegiul Comisiei Europene a adoptat Opiniile pe marginea cererilor Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei de a deveni state membre ale UE. Anunțul a fost făcut de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, pe o rețea de socializare.  

”Salut faptul că în Opinia formulată și anunțată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și comisarului pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE acordarea țării noastre a statutului de candidat pentru aderare pe baza înțelegerii că Republica Moldova va întreprinde eforturi adiționale într-o serie de domenii cheie precum reforma justiției, combaterea corupției și administrația publică.

Am realizat împreună următorul pas de apropiere ireversibilă a țării în marea familie europeană. Împreună cu echipa de la Președinție, Guvern și Parlament suntem determinați să dinamizăm reformele așteptate de cetățenii noștri. Conștientizăm că acest proces va fi unul complex dar orientat spre un obiectiv clar – dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova și obținerea statutului de membru al UE”, a scris Popescu.

Popescu a mai adăugat: ”Contăm pe faptul că la Consiliul European în cadrul reuniunii din 23 – 24 iunie, statele membre vor sprijini recomandarea Comisiei Europene, o decizie care ne va ancora la cel mai longeviv proiect al păcii, prosperității și democrației pe continentul european”.

Și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a salutat opinia Comisiei Europene.

”Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022”, a scris Președintele, pe pagina de Facebook.

Potrivit ei, această opinie, care vine la trei luni și jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE, ”consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă. Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an sau acum trei ani”.

 

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Policontract DI_4403
Chișinău
cer senin
22.3 ° C
22.7 °
21.1 °
67 %
3.1kmh
0 %
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
33 °
mar
35 °
mie
27 °
Casalot Ro DI_4408