Industrii
AcasăActualCNPF a decis inițierea efectuării, din oficiu, a controlului tematic la 135...

CNPF a decis inițierea efectuării, din oficiu, a controlului tematic la 135 de OCN. La ce vor acorda atenție?

Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a decis inițierea procedurii administrative în vederea efectuării, din oficiu, a controlului tematic la 135 de OCN înregistrate în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate transmite Mold-street.

Potrivit CNPF, controlul tematic se referă la respectarea de către organizațiile de creditare nebancară (OCN) autorizate a cerințelor în partea ce ține de conținutul informației generalizate de instrumentul destinat rezolvării ecuațiilor în vederea determinării costului total al creditului nebancar/leasingului financiar, inclusiv accesarea/utilizarea acestuia în practică de către grupul de control.

Legislația prevede că OCN vor publica pe paginile sale web oficiale regulamentele interne (privind prestarea serviciilor, privind cadrul de administrare a activității și privind mecanismele de soluționare a pretențiilor clienților) şi că „vor asigura existenţa unui instrument destinat rezolvării ecuaţiilor în vederea determinării costului total al creditului nebancar/leasingului financiar”.

„La utilizarea acestui instrument, pentru produsele de creditare/leasing financiar la care sunt prestabilite grafice concrete de achitare, organizația de creditare nebancară va asigura calculul pe perioade (zilnic/lunar/trimestrial) în funcţie de frecvenţa plăţilor, a achitărilor aferente creditului nebancar/leasingului financiar ce urmează a fi efectuate de client (achitarea creditului/leasingului financiar, ratei dobânzii/ratelor de leasing, comisioanelor, taxelor etc.)”, potrivit Legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară.

Menţionăm că, potrivit datelor CNPF, în prezent pe piaţă sunt active 135 de OCN, în timp ce alte 30 şi-au suspendat activitatea.

În primul trimestru al acestui an OCN aveau active de 12,7 miliarde lei, un stoc de credite nebancare acordate de 10,26 miliarde lei, leasing financiar – de 1,43 miliarde lei, capital propriu de 4,4 miliarde lei şi circa 400.000 de clienţi.

OCN au înregistrat în primele trei luni ale anului un profit de 254 milioane lei, jumătate din care a fost obţinut de două companii: Easy Credit – 63,69 milioane lei şi Microinvest – 62,49 milioane lei.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
cer senin
34.4 ° C
34.4 °
32.2 °
89 %
4.6kmh
0 %
vin
34 °
sâm
32 °
Dum
32 °
lun
34 °
mar
35 °
MGM ro DI-4357