Industrii
AcasăActual”Cine investește în Moldova este un mare optimist”. Interviu cu Vasile Cazacu,...

”Cine investește în Moldova este un mare optimist”. Interviu cu Vasile Cazacu, director al Balkan Pharmaceuticals

„Cine investește în Moldova este un mare optimist…”. Așa a răspuns Vasile Cazacu, directorul general al companiei farmaceutice cu capital străin Balkan Pharmaceuticals, la întrebarea despre riscurile investiționale în Republica Moldova. În cadrul unui interviu pentru BP, acesta a vorbit despre particularitățile pieței farmaceutice din Moldova, noile standarde, creșterea prețurilor și producția de medicamente.

Investiții și riscuri

Compania dvs. este prezentă pe piața moldovenească de mai bine de 15 ani. Cum s-a schimbat piața produselor farmaceutice și piața farmaceutică în general în această perioadă?

Timpul nu stă pe loc, la fel ca și piața farmaceutică. Printre cele mai importante schimbări din această perioadă se numără introducerea noilor standarde internaționale pentru producători. La fabricarea produselor farmaceutice au fost impuse anumite cerințe, menite să asigure faptul că produsele de calitate sunt fabricate în mod constant și că această calitate trebuie să fie neschimbată de la un lot la altul. Printre acestea se numără normele privind atât achiziția de materii prime, cât și fabricarea ambalajelor, precum și cerințele privind spațiul, apa și aerul. Pentru Moldova, aceasta a fost o schimbare foarte importantă. La momentul introducerii amendamentelor, în țara noastră existau 24 de producători de medicamente, apoi au fost patru, iar pe parcurs numărul lor a crescut la șapte. Mulți nu au putut rezista concurenței, produsele lor nu erau suficient de profitabile pentru a face față noilor condiții.

Ce măsuri a trebuit să luați în legătură cu aceste standarde?

În urmă cu șase ani am construit o nouă unitate de producție, care era deja în curs de construcție conform cerințelor, am adus nu numai specialiști proprii, ci și străini, prin urmare pașii au fost destul de serioși, iar investițiile au fost substanțiale.

Cât de mult au investit proprietarii în dezvoltarea fabricii și în producția de medicamente de-a lungul anilor?

Mai mult de 40 de milioane de euro au fost investite în această afacere de când am început.

Nu vă temeți pentru aceste investiții în contextul unei situații geopolitice și economice dificile?

Nu cred că ceea ce se întâmplă va fi o provocare pentru compania noastră pe care să nu o putem depăși. Este dificil, dar nu mai mult de atât. Și există întotdeauna riscuri.

Cu ce dificultăți economice v-ați confruntat și ce au implicat acestea?

Din fericire, nu au existat astfel de perioade dificile. Uneori eram îngrijorați de schimbările politice, deoarece acestea erau legate de problema fezabilității unei investiții. Sper că asta e de domeniul trecutului.

Criza ucraineană și prețurile

O parte din materiile prime pentru producția de medicamente le furnizați din Ucraina. S-au modificat condițiile de aprovizionare și costul materiilor prime din data de 24 februarie?

Da, există probleme în legătură cu această situație. Una dintre cele mai importante este domeniul logistic. Prețul transportului a crescut, iar timpul de livrare a crescut și el. Dacă rotunjiți, prețul și timpul de livrare aproape că s-au triplat.

Deci și prețurile medicamentelor vor crește?

Logic, da. Totul se scumpește, în special energia, iar procesul de producție a medicamentelor este consumator de energie. Din acest motiv, creșterea costului medicamentelor va fi următorul pas în acest lanț.

Există un risc de deficit a anumitor medicamente?

Nu pot vorbi în numele tuturor celor de pe piața farmaceutică, dar în ceea ce mă privește aș spune că această activitate este destul de flexibilă. Nu cred că va exista nicio perturbare semnificativă în ceea ce privește aprovizionarea și producția de medicamente. Modificările sunt posibile, dar nu sunt critice.

Export și condiții

În interviurile dumneavoastră, vorbiți adesea despre planurile de a intra pe piețele din Ucraina, Europa și Africa. Continuați să lucrați în această direcție? Există vreo îngrijorare?

Volumul de export către diverse piețe continuă să crească, inclusiv către Africa, Asia și Europa. Încercăm să mergem înainte. Știți, cine investește în Moldova este un mare optimist, așa că nu putem decât să sperăm la succes și în acest domeniu al producției noastre.

Vă sprijină cumva statul ca producător local?

Sistemul de privilegii pentru producătorul local nu mai există de mult timp. Am dori să ne întoarcem la el. În majoritatea țărilor vecine, ponderea producătorilor locali de produse farmaceutice se situează între 30% și 40%. Moldova, pe de altă parte, continuă să fie foarte dependentă de importuri în acest domeniu. Principala noastră dorință este să existe condiții de concurență echitabile pentru toată lumea.

Ce aveți în vedere prin condiții egale? Acum nu sunt egale pentru toată lumea?

În prezent, există unele deficiențe în domeniul legislativ, care ar fi bine să fie deja actualizate. De exemplu, punctul de stabilire a prețurilor, care depinde de o decizie guvernamentală veche de peste 10 ani. Știm că această problemă este în curs de examinare, dar am dori să accelerăm procesul.

Noi medicamente și Covid-19

Componentele active pentru producția de medicamente sunt importate sau le produceți în laboratoarele dumneavoastră?

Noi importăm aproape toate componentele active, aproximativ 99%. Principalii furnizori de materii prime pentru producția de medicamente sunt India și China. Produsul pe care îl produc este folosit de marile corporații și are înregistrare europeană.

Există vreun plan de a lansa un medicament care nu se află încă în producția dumneavoastră?

Acum lucrăm la biosimilare. Folosim ingineria genetică pentru a le produce. Suntem în proces de transfer al tehnologiei din Italia.

Puteți să-mi spuneți mai multe despre aceste medicamente, ce le face speciale?

Atunci când un medicament original nu mai este protejat prin brevet, alte companii farmaceutice obțin dreptul de a utiliza același ingredient activ în medicamentele lor. Prin biotehnologie, încercăm să reproducem analogii ale acestor medicamente. Astfel, nu putem produce un omolog identic al medicamentului, ci unul similar, a cărui moleculă va fi asemănătoare cu cea originală în ceea ce privește structura, proprietățile, activitatea biologică etc. Procesul de producere a unor astfel de medicamente este foarte complex și meticulos, deoarece reacțiile din cadrul unei molecule de proteină sunt greu de prevăzut.

Ce părere aveți despre medicamentele folosite pentru Covid-19? Multe dintre ele nu au fost pe deplin studiate și efectele lor nu sunt dovedite, dar din cauza urgenței și a necesității au fost deja lansate pe piață.

Eliberarea acestor medicamente a fost declanșată de complexitatea și pericolul situației. A fost o măsură necesară. Au fost greșeli și au fost și succese. Cu toate acestea, există acum un protocol de tratament care a funcționat destul de bine. Cercetarea științifică este în curs de desfășurare, chiar și după ce medicamentul a fost lansat, așa că trebuie doar să așteptăm.

Ați lansat un nou medicament în această perioadă?

Am început să producem un nou medicament. Nou pentru noi, dar nu și pentru piața farmaceutică – hidroxiclorochina. Este un medicament antiinflamator care a fost utilizat pe scară largă în primele etape pentru a trata Covid-19. Acesta nu are numai proprietăți antiinflamatorii, ci și proprietăți antimalarice și imunosupresoare (adică suprimă răspunsul imunitar al organismului, care este necesar în tratamentul diferitelor boli autoimune, în terapia antitumorală și, la fel de important, în transplantologie). Gama de medicamente împotriva coagulării a fost, de asemenea, extinsă, deoarece acest virus a fost adesea complicat de formarea de cheaguri de sânge.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
ceață
13.3 ° C
13.3 °
13.2 °
99 %
0.5kmh
100 %
mie
23 °
joi
27 °
vin
26 °
sâm
29 °
Dum
20 °
Lantaur ro DI-4376