Industrii
AcasăActualCine a "vărsat uleiul"? Poziția Ministerului Economiei și a Trans-Oil

Cine a „vărsat uleiul”? Poziția Ministerului Economiei și a Trans-Oil

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a declarat că SA Floarea Soarelui din Bălți funcționează cu echipamente învechite, anume acest lucru ar putea duce la închiderea întreprinderii. Așa a răspuns ministrul la o întrebare privind impactul negativ asupra fabricii în urma interzicerii rambursării TVA la exportul de ulei. Totodată, grupul de companii Trans-Oil, din care face parte și Floarea Soarelui, a dat asigurări că în cazul întreprinderii de la Bălți nu se pune problema de echipamente învechite, iar întreprinderea este cea mai modernă din regiune.

Ce a spus Gaibu?

„Economia se reașează în criză, ceea ce înseamnă atât riscuri, cât și oportunități pentru companii. Unele companii trebuie să își revizuiască strategia; unele au întârziat să schimbe echipamentul. Avem multe companii cu echipamente învechite din epoca sovietică, care sunt ineficiente. […] În același timp, la Giurgiulești se construiește o fabrică de producere a uleiului de floarea-soarelui și cred că va fi mai avansată tehnologic”, a declarat Gaibu, în cadrul emisiunii Rezoomat de la RliveTV.

Ministrul a adăugat că nu a fost încă analizat cu exactitate modul în care operațiunile companiei au fost afectate de decizia din luna mai a Comisiei Situații Excepționale de a interzice rambursările de TVA la exporturile și reexporturile de ulei de floarea-soarelui dezodorizat.

„Intervenția guvernului este adesea solicitată, dar uneori deciziile sale devin dureroase pentru unele companii. În orice caz, tendințele de afaceri mai puțin sănătoase au fost temperate, marjele au fost reduse”, a subliniat Gaibu, adăugând că niciodată un singur factor nu poate fi motivul închiderii unei afaceri, ci întotdeauna este vorba de un cumul de factori.

Ce spune Grupul Trans-Oil?

La rândul său, Vitalie Butnaru, directorul financiar al Trans-Oil Group, a declarat pentru BP că fabricile se pot închide, deoarece companiei îi este din ce în ce mai greu să subvenționeze prețurile la uleiul de floarea-soarelui.

„În același timp, închiderea fabricilor ar duce la pierderea a peste 500 de locuri de muncă la Bălți și 150 la Ceadîr-Lunga. Peste 2.000 de persoane – angajați și familiile acestora – ar rămâne fără mijloace de trai. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a spus Butnaru.

Potrivit acestuia, decizia de a interzice rambursarea TVA naționalizează aproape 11% din veniturile din vânzări ale întreprinderii. Vorbim de câteva zeci de milioane de lei pe lună.

Directorul financiar a mai spus că Floarea Soarelui este cea mai modernă întreprindere de ulei din regiune.

„20 de milioane de dolari reprezintă costul celor mai noi echipamente ale întreprinderii. Inima fabricii – extractorul – a fost înlocuită în 2018, la un cost de peste 11 milioane de dolari. În plus, noua unitate de extracție a întreprinderii  a fost fabricată de compania britanică Europe Crown. Capacitatea echipamentului este de 180.000 de tone de ulei pe an. Este de 10 ori mai mult decât consumă toată Republica Moldova”, a subliniat Butnaru, infirmând declarațiile ministrului Economiei despre echipamentul învechit al întreprinderii de la Bălți.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
ceață
12.7 ° C
14.2 °
12.7 °
99 %
2.1kmh
20 %
mie
22 °
joi
27 °
vin
24 °
sâm
30 °
Dum
21 °
Birotix Com ro DI-4407