Industrii
AcasăActualCetățenii Republicii Moldova au acces mai mare la informațiile despre Buget. Țara...

Cetățenii Republicii Moldova au acces mai mare la informațiile despre Buget. Țara noastră s-a plasat pe locul 21 din 120 de țări privind transparența informațională

Republica Moldova a înregistrat îmbunătățiri privind accesul public la informațiile bugetare, conform Sondajului privind Bugetul Deschis 2021. Concluzia a fost făcută astăzi, 01 iunie, în cadrul unei conferințe cu participarea reprezentanților Ministerului Finanțelor, Delegației Uniunii Europene (UE) în Moldova, Oficiului Fondului Monetar Internațional (FMI) în Moldova, Curții de Conturi din Republica Moldova și ai Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

Potrivit Expert-Grup, scorul de transparență bugetară al Republicii Moldova a crescut de la 57 de puncte în 2019 până la 65 de puncte în 2021 din totalul de 100. Aceasta înseamnă că cetățenii au obținut un acces mai mare la informațiile de care au nevoie pentru a se implica în procesul decizional și cel de responsabilizare a Guvernului.

Rezultatul indică o îmbunătățire semnificativă privind dezvăluirea informației privind documentele bugetare și plasează Republica Moldova pe locul 21 din 120 de țări care au fost incluse în evaluare, alături de țări ca Bulgaria, Slovacia, Ucraina, România și Republica Cehă.

Spre deosebire de evaluarea din 2019, în anul 2021 se atestă o creștere a gradului de detaliere a documentelor bugetare, în mod special, Moldova a sporit disponibilitatea informațiilor bugetare prin publicarea online a Raportul semianual de executare a bugetului.

De asemenea, în studiu se arată că Moldovaînregistrează un nivel de supraveghere efectuat de Parlament și Curtea de Conturi de 67 de puncte. Scorul este similar țărilor din regiune precum Bulgaria și Croația.

La capitolul participării, Republica Moldova a înregistrat un trend ascendent față de evaluarea de acum 2 ani, de la 4 puncte la 11 puncte, un scor semnificativ mai mare și foarte apropiat de media globală de 14 puncte, ceea ce înseamnă că Guvernul a reușit să sporească implicarea cetățenilor în procesul de elaborare a bugetului.nScorul înregistrat de Republica Moldova, indică o apropiere de țările din vecinătate ca România, Ungaria și Republica Cehă.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Vladimir Arachelov a declarat căMinisterul Finanțelor va utiliza rezultatele acestui Sondaj, alături de alte documente de evaluare în procesul de actualizare a Strategiei de dezvoltare a Managementului Finanțelor Publice în vederea transparentizării procesului bugetar cât și o mai mare implicare a cetățenilor în acest proces.

La rândul său, Reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Rodgers Chawani a menționat:“Noi, cei de la FMI, credem că procesul bugetar deschis și transparent joacă un rol crucial în asigurarea bunei guvernanțe, responsabilizarea mai mare a actorilor implicați și atingerea mai eficientă a obiectivelor de dezvoltare. Prin sporirea transparenței și accesului la informație, statul permite cetățenilor să se implice în procesul de elaborare și implementare a politicilor și de monitorizare a activității autorităților statului, contribuind astfel, la o mai bună responsabilizare a autorităților și la dezvoltarea țării”.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
câțiva nori
32.2 ° C
32.2 °
32.2 °
41 %
5.1kmh
20 %
mar
29 °
mie
28 °
joi
30 °
vin
33 °
sâm
35 °
Papir Print Ro DI-4406