AcasăAgriculturaCehia susţine dezvoltarea agriculturii ecologice în Republica Moldova

Cehia susţine dezvoltarea agriculturii ecologice în Republica Moldova

Proiectele din sectoarele agriculturii ecologice și dezvoltării rurale, implementate în Republica Moldova cu suportul Agenției Cehe pentru Dezvoltare, au fost evaluate pe parcursul săptămânii trecute de un grup de experți străini.

Rezultatele evaluării au fost examinate la o şedinţă de sinteză, desfăşurată la finele săptămânii trecute, cu participarea ministrului de resort, Viorel Gherciu, și a ambasadorului Cehiei la Chişinău, Stanislav Kazecky.

Gherciu a menționat că sistemul de agricultură ecologică trebuie susţinut, deoarece asigură livrarea alimentelor sănătoase consumatorilor și un nivel înalt de biodiversitate.

„Cererea de produse ecologice este în continuă creștere, fapt ce oferă producătorilor șansa de a-și extinde posibilitățile de comercializare a produselor. Susținerea acestui sector este o prioritate pentru Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, iar unul dintre obiectivele stabilite în Strategia națională de dezvoltare agricolă și rurală este de a asigura în continuare consolidarea acestui sector”, a subliniat ministrul.

La rândul său, ambasadorul ceh a reiterat că Republica Moldova poate miza pe suportul și experiența Republicii Cehe în vederea avansării relațiilor de cooperare în domeniile aferente agriculturii. „În Moldova sectorul agriculturii este unul fundamental și de aceea vom continua susținerea acestuia pentru a atinge performanțe, pentru a genera produse de calitate cu influență benefică atât asupra sănătății cetățenilor, cât și mediului înconjurător”, a menționat diplomatul.

În perioada 4-8 octombrie, în țara noastră s-a aflat o misiune de experți din Cehia care a analizat evoluția proiectelor și performanțele obținute. În acest sens, au fost realizate interviuri cu 30 de respondenți din rândul organizaţiilor neguvernamentale și Asociațiilor de profil, instituțiilor de control și cercetare etc.

Foto: agroexpert.md

alocapitala
bazadedate

„Trei întrebări fără politică” – cu Oleg Leonte

Interlocutorul nostru de astăzi este Oleg Leonte. Scurtă prezentare: Oleg Leonte – director al întreprinderii Verivers-com SRL, specializată în forjarea artistică a metalului. După specialitate...
Real Business Ro DI_4371
Chișinău
cer fragmentat
7.7 ° C
7.7 °
7.2 °
85 %
4.1kmh
75 %
mie
15 °
joi
18 °
vin
17 °
sâm
18 °
Dum
7 °
Panmobili ro DI-4359