Industrii
AcasăActualCeban și consilierii PAS s-au certat din cauza Infocom. Ce s-a întâmplat?

Ceban și consilierii PAS s-au certat din cauza Infocom. Ce s-a întâmplat?

Primarul Chișinăului, Ion Ceban și consilierii municipali din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) s-au acuzat reciproc cu privire la activitățile și managementul întreprinderii municipale Infocom. Primarul a spus că fostul director al Infocom a provocat prejudicii întreprinderii și, în plus, era afiliat PAS. La rândul lor, consilierii municipali sunt încrezători că Ceban intenționează să falimenteze Infocom și au promis că se vor adresa la Procuratura Generală, în această privință.

Ceban

În cadrul unui live pe Facebook, desfășurat astăzi, 5 ianuarie, Ion Ceban a vorbit despre rezultatele inspecției întreprinderii municipale Infocom. Potrivit lui, fostul director al întreprinderii a comis numeroase încălcări financiare, inclusiv licitații trucate. Ceban a adăugat că fostul director a fost eliberat din funcție în baza Hotărârii instanței de judecată în comiterea unor contravenții care prevăd delapidarea fondurilor. Primarul nu a spus numele directorului, dar a declarat că este afiliat PAS.

Ceban a precizat că, fostul director, tăinuind hotărârea instanței, a activat încă 15 zile, a semnat un șir de documente, printre care și contractul de achiziții a publicității web pentru un termen de 1 lună, în valoare de 119 000 lei.

El a enumerat și alte încălcări făcute de acesta: cheltuieli de reparație a automobilului, care depășesc însăși valoarea automobilului, unii angajați cu pile, dorm în timpul orelor de muncă.

Potrivit lui Ceban, nu este primarul de vină. Edilul capitalei a promis că, mai târziu va reveni cu mai multe detalii, mai ales despre faptul cum baza de date era folosită în interesele personale ale PAS în campania Electorală.

Consilierii municipali PAS

Un pic mai târziu, consilierii municipali PAS, Roman Cojuhari și Zinaida Popa, au susținut o conferință de presă în care i-au răspuns primarului. Aceștia au declarat că suspiciunile lor cu privire la faptul că Primarul General Ion Ceban a pus la cale o schemă de falimentare a întreprinderii municipale INFOCOM au fost confirmate.

Cojuhari a spus că, directorul concediat, Andrei Stoianov a crescut veniturile întreprinderii de la 175 mii lei la 1 milion 636 mii lei pe an și și-a pus în loc o persoană afiliată pe nume Sergiu Ceban, care a fost numit în funcție de către primar pe ascuns. În acest sens, primarul a declarat că nu are nici o legătură cu Sergiu Ceban.

Potrivit lui Cojuhari, întreprinderea va suferi pagube în valoare de milioane de lei, iar acești bani vor merge spre finanțarea unui nou proiect politic al lui Ion Ceban, a cărui lansare a fost anunțată de către primar la sfârșitul anului 2021. Cojuhari a adăugat că, Sergiu Ceban este de asemenea și fondatorul și directorul unei companii private, care prestează servicii de gestionare și administrare pentru blocuri locative din Moldova. Numirea acestuia în funcție este făcută pentru a prelua baza de date a ÎM INFOCOM în scopuri comerciale private și falimentarea acesteia.

La rândul său, Zinaida Popa a solicitat să fie anulată dispoziția de numire a lui Sergiu Ceban în funcția de director Infocom, precum și  să fie organizat un concurs de selectare a noului director în baza unor criterii meritocratice. Potrivit ei, consilierii municipali PAS vor depune o sesizare la ANI și PG prin care vor solicita instituțiilor abilitate să analizeze și acțiunile primarului Ceban sub aspect infracțional și contravențional.

Foto: Sputnik.md

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer senin
2.2 ° C
2.2 °
2.2 °
100 %
2.1kmh
0 %
Dum
21 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
22 °
joi
23 °
Intertext ro DI-4356