Industrii
AcasăActualCe va fi cu economia Republicii Moldova în 2023? Prognoza expertului

Ce va fi cu economia Republicii Moldova în 2023? Prognoza expertului

Business Pages a vorbit cu doctorul în economie Tatiana Lariușina despre ceea ce ne așteaptă pe noi, dar și economia Republicii Moldova în 2023. În realitate, nu este nimic  care să ne bucure.

Cursul valutar

Banca Națională va continua, ca și în 2022, să mențină stabilitatea monedei naționale, care servește drept ancoră pentru multe procese economice. Și nu vor exista fluctuații puternice.

Și conform prognozei Ministerului Economiei, cursul dolarului față de leu în 2023 va fi de 20,01 lei. Până la sfârșitul anului, acesta va ajunge la 20,53 lei pe dolar. Acest indicator a fost folosit, de exemplu, pentru a calcula bugetul pentru acest an sau pentru a calcula tarifele la energie electrică.

PIB

În primul și al doilea trimestru, economia va continua să scadă –  consecințele crizei energetice și ale războiului din Ucraina. Din iulie-august, PIB-ul va începe să crească ușor. Depinde mult de condițiile climatice.

Prețurile

Inflația în Moldova este pe jumătate legată de resursele energetice, așa că anul viitor va depinde în mare măsură de costul acestora. În 2022, creșterea prețurilor a atins vârful, dar va continua să scadă. Dar nu vă așteptați să scadă prețurile. Ele nu vor crește la fel de repede – „doar” cu 13-15% în loc de 30% anul acesta.

Structura consumului nostru va influența și creșterea prețurilor, așa cum au explicat mai devreme președintele și premierul. Două treimi din veniturile a două treimi dintre cetățeni sunt cheltuite pe alimente, alimentând astfel inflația alimentară. Apropo, contribuie la stratificarea în continuare a societății moldovenești, în care inegalitatea s-a intensificat după pandemie și război. Potrivit expertului, economia Moldovei nu s-a adaptat la inflație, așa că prețurile mari o vor încetini.

Șomajul

Șomajul în Moldova ”se transformă” în emigrație, iar 2023 este puțin probabil să fie o excepție. „Dar până acum avem puține date”, spune Lariușina.

Investițiile

În ciuda situației din apropiere și din interiorul Moldovei, investitorii, în special cei mici, și mai ales migranții, văd acum o fereastră de oportunitate. Mai mult, cererea a ajuns la maturitate din partea populației solvabile. Adică poți aștepta investiții, dar numai dacă autoritățile au grijă să le protejeze.

Business

Mediul de afaceri va acționa cu prudență: orizontul de planificare este de șase luni și fără mișcări bruște. Companiile vor lucra pentru a-și salva afacerea. Punctele de creștere sunt IT, turismul medical, renovarea locuințelor, închirierea imobiliară.

Expertul a remarcat că principala problemă rămâne o neînțelegere a modului în care exact războiul din Ucraina afectează procesele economice, ce anume se va schimba, ce riscuri vor crește. „Antreprenorii acționează intuitiv, nu există conștientizare. Și aici autoritățile ar putea juca un rol decisiv prin furnizarea de servicii de consiliere a afacerilor, și nu prin reglementarea acestora”, a subliniat expertul.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Real Business Ro DI_4410