Industrii
AcasăActualCe se va întâmpla cu economia Moldovei până la sfârșitul anului 2022?...

Ce se va întâmpla cu economia Moldovei până la sfârșitul anului 2022? Expertul vorbește despre principalele tendințe

Veniturile reale ale populației vor scădea semnificativ în 2022 din cauza inflației ridicate. Astfel, potrivit Institutului Național de Cercetări Economice, remitențele vor scădea cu 16% în termeni reali, iar salariile cu 13%. Institutul a prezentat aceste și alte prognoze într-o nouă ediție „Tendințe în economia Moldovei”.

Potrivit analize economice, în prima jumătate a anului, PIB-ul Republicii Moldova a atins o valoare de 120,6 miliarde de lei, rămânând la același nivel comparativ cu semestrul I al anului 2021.

În prezent, Moldova se confruntă cu inflație în toate domeniile, în special în domeniul serviciilor, iar puterea de cumpărare a populației a scăzut semnificativ. Potrivit Victoriei Fala, cercetător la Institutul Național de Cercetări Economice, creșterea prețurilor în Moldova este influențată de inflația globală, efectele Covid-19 și impactul războiului din Ucraina. Din această cauză, s-a întâmplat și o stagnare a consumului.

„PIB-ul a scăzut în agricultură, industria prelucrătoare, construcții, sectorul imobiliar și sectorul serviciilor. Cu toate acestea, exporturile și importurile au crescut”, a adăugat expertul.

În ceea ce privește macroeconomia, institutul preconizează că până la sfârșitul anului 2022, prețurile ridicate la nivel mondial vor afecta direct Moldova, determinând cheltuielile de consum să rămână ridicate.

„Atractivitatea investițională a țării va scădea, PIB-ul va scădea cu 0,5%, iar inflația rămâne ridicată. Sursele de venit ale populației vor scădea și ele. Producția în industrie va scădea cu 2%, iar în agricultură cu 7%. Cu toate acestea, se preconizează schimbări pozitive în comerțul exterior, spre deosebire de toate celelalte sectoare, care vor fi afectate negativ de constrângerile interne și externe”, a explicat ea.

Având în vedere situația economică, experții Institutului recomandă autorităților: susținerea grupurilor dezavantajate din punct de vedere social, monitorizarea securității alimentare în țară, realizarea de reforme pentru creșterea productivității, susținerea mediului de afaceri, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și promovarea consumului eficient.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Intertext ro DI-4356