Prăbușirea Silicon Valley Bank și riscul de faliment al altor bănci americane au zguduit piețele petroliere. Ca urmare, cotațiile WTI a scăzut sub 75 de dolari pe baril, iar Brent a coborât sub 77 de dolari. Astfel, prețul petrolului Brent a scăzut cu aproape 5% în doar câteva zile, cel mai mic nivel din ultimele trei luni, relatează MoldStreet.
Acest lucru se datorează riscurilor unei noi crize financiare, care ar putea duce la o prăbușire a cererii de petrol. Cu toate acestea, pe piețe, cererea chineză de petrol și produse petroliere este în creștere constantă – cu 0,71 milioane de barili pe zi. Prin urmare, Grupul țărilor exportatoare de petrol (OPEC) a publicat previziuni optimiste și se așteaptă la o creștere a cererii de petrol.
Se estimează că acest lucru va afecta țările din afara Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în special pe cele din regiunea Asia-Pacific. Acolo, cererea ar trebui să crească cu 2,1 milioane de barili pe zi în 2023, față de 0,2 milioane de barili pe zi în țările OCDE.
Potrivit raportului lunar al OPEC, cererea globală de petrol va crește în medie cu 2,3 milioane de barili pe zi în acest an. Acest lucru ar duce cererea la 101,9 milioane b/d, un nivel record.
Cu toate acestea, cererea din America și Europa va scădea ușor în primul și al doilea trimestru. Totul ține de perspectivele economice incerte.
„În timp ce se așteaptă ca ritmul de creștere să continue în 2023, economia va continua să se confrunte cu provocări, inclusiv inflația ridicată, probabil noi majorări de rate, datoria ridicată și incertitudinea geopolitică”, a precizat OPEC.
Conform previziunilor experților, creșterea producției de hidrocarburi lichide în țările non-OPEC nu se va schimba în acest an. Cu toate acestea, se așteaptă ca aceasta să crească cu 1,4 milioane de barili pe zi în detrimentul SUA, Braziliei, Norvegiei, Canadei, Kazahstanului și Guyanei.
„Având în vedere sancțiunile impuse petrolului rusesc, țițeiul american este la mare căutare. Potrivit datelor preliminare ale OPEC, exporturile de țiței din SUA au atins un nivel record de 4,3 milioane de barili pe zi în februarie. Cu toate acestea, rămâne multă incertitudine cu privire la impactul evoluțiilor geopolitice actuale și la potențialul producției de șisturi din SUA în 2023”, se arată în raportul OPEC.
Observăm că producția de țiței din cele 13 țări OPEC a crescut cu 117.000 bpd în februarie față de ianuarie, ajungând la 28,92 milioane bpd.