Industrii
AcasăActualCe este transformarea digitală și dacă Moldova este pregătită pentru ea? Interviu...

Ce este transformarea digitală și dacă Moldova este pregătită pentru ea? Interviu cu Veaceslav Cunev, președintele Asociației Companiilor IT

  • Etichete:
  • IT

Digitalizarea este momentul în care fiecare serviciu offline are analog online. Acest lucru face posibilă renunțarea la unele servicii offline. Despre faptul dacă Moldova și, mai ales, statul, este pregătit pentru astfel de schimbări și cum ar trebui să funcționeze parteneriatele publice-private în sectorul IT, a explicat directorul general al CEO Deeplace, Veaceslav Cunev, în cadrul emisiunii “Поговорим о деньгах”.

Ce este transformarea digitală?

Potrivit acestuia, digitalizarea nu înseamnă doar realizarea unei copii electronice externe, de exemplu, a unui obiect din lumea reală; este vorba de o analogie digitală completă atât a componentelor sale interne, cât și a modului în care acesta funcționează.

„Prima etapă a transformării digitale este de a transfera tot ceea ce fac afacerile și statul în domeniul digital. Dacă totul este deja digitalizat, poate fi rapid modelat, optimizat, testat și transferat în lumea reală”, a declarat Cunev.

El a menționat că aceasta este o oportunitate foarte bună pentru companiile IT din Moldova, dar încă nu a fost transferată pe deplin. Acest lucru se datorează faptului că digitalizarea nu se face din banii statului, ci din granturi, care sunt revendicate în primul rând de companiile străine. Din această cauză, potrivit lui Cunev, potențialul companiilor moldovenești nu este încă suficient de bine valorificat.

Cum ar trebui să arate un parteneriat public-privat?

„Principiul ar trebui să fie puțin diferit: statul nu ar trebui să cumpere sisteme IT și software de la oricine, ci ar trebui să cumpere servicii în cadrul unui parteneriat public-privat”, a subliniat șeful Asociației Companiilor IT.

Ca exemplu, el a adus faptul că compania Deeplace a realizat un serviciu pentru transmiterea rapoartelor fiscale de către întreprinderi către stat încă din 2008, care acum permite oricărei companii sau persoane fizice din Moldova să transmită rapoarte prin intermediul sistemului. Și, potrivit acestuia, în fiecare an statul cheltuiește destul de mulți bani pentru asta, își întreține proprii oameni etc.

„Cum ar arăta un parteneriat public-privat în acest caz? Statul negociază cu mine: „Nu vreau să am de-a face cu acest sistem, cu serverele, cu software-ul de actualizare, hai să negociem prețul unui singur raport. Compania spune prețul, să spunem un bănuț, iar restul este treaba companiei. Așadar, guvernul cumpără serviciul, verificându-l inițial și cerând garanții bancare. Dacă are nevoie, plătește, dacă nu, nu plătește”, a explicat Cunev.

În opinia sa, astfel ar exista un stimulent pentru ca întreprinderile să creeze din ce în ce mai multe servicii.

Va putea statul să facă față?

El a mai adăugat că principala componentă de corupție în IT este în domeniul achizițiilor: „Un sistem informațional poate să coste un milion, două sau zece lei, sau dolari, și pot să justific orice cifră în acest cost. Unele sisteme sunt într-adevăr foarte scumpe, iar statul trebuie să ia un împrumut pentru ele, dar creditul nu este necesar pentru serviciu; statul plătește pur și simplu prețul serviciului dintr-o dată. În consecință, costurile sunt semnificativ mai mici, iar numărul de servicii care pot fi furnizate cetățenilor este semnificativ mai mare, oricât de paradoxal ar părea”.

Cu toate acestea, acest proces necesită un nivel foarte ridicat de competență a statului în acest domeniu. „Doar statul poate face acest lucru. Businessul poate spune: avem nevoie de atâtea servicii, acestea ar trebui să interacționeze între ele în acest fel, ar trebui să existe un astfel de cadru legislativ pentru ele. Dar trebuie să existe cineva care să se gândească la toate acestea”, a declarat CEO Deeplace.

Cunev crede că guvernul nu este încă pregătit să formuleze toate acestea. „Trebuie să înțelegeți că nu are rost să vorbiți despre absolut nimic cu niciun guvern actual, nu pentru că ar fi rău, ci pentru că orice guvern în această perioadă de schimbare este un focar. Imediat ce ajung la putere, apar foarte multe probleme (pandemii, războaie, inflație, apărute din exterior) și în fiecare zi trebuie să le rezolve, iar companiile vin la ei și le spun despre un proiect în care trebuie să investească 2-3 ani și în 3-4 ani totul va fi perfect. Ce aude oficialul este: „Nu am timp să dorm, iar ei îmi sugerează să las toate treburile deoparte și să mă ocup cu lucruri promițătoare al căror efect va fi după următoarele alegeri, în timp ce există probleme care trebuie rezolvate aici și acum”, a adăugat el.

Cunev este convins că partidele politice ar trebui să elaboreze astfel de planuri înainte de a ajunge la putere, astfel încât, atunci când ajung la putere, totul să fie deja pregătit. Dar, în opinia sa, acesta este încă un vis.

Este Moldova pregătită pentru digitalizare?

În ciuda acestui fapt, Moldova este pregătită pentru transformarea digitală, dar nivelul ei nu trebuie să fie învechit dacă vrea să interacționeze cu restul lumii.

„Întrebarea aici este dacă putem fi înaintea procesului sau dacă facem ceva ce apoi vindem altora. Nu suntem cu mult în urma altor țări, ne aflăm undeva în prima jumătate a listei, dar această sferă ar putea face ca țara să avanseze. În momentul de față, IT-ul este doar un element din fluxul vital al statului”, a spus el.

Cunev a menționat că serviciile electronice moldovenești sunt mult mai bune decât cele germane, iar serviciile noastre internet banking sunt mult mai convenabile decât în alte țări. Potrivit lui, IT-ul nostru din Moldova are plusuri și minusuri, dar nu se remarcă prin faptul că au fost făcute unele lucruri în premieră, deși avem potențial.

„Acest joc, care nu poate fi evitat, ar trebui să fie condus de stat: „Hai să facem ceva mai cool decât toți ceilalți, sunt pregătit să îmi asum riscuri împreună cu voi. Eu îmi asum riscurile pentru ceea ce încercăm și nu este sigur că va funcționa, iar voi, ca afacere, riscați finanțe, timp. Cine este pregătit să joace un astfel de joc?”. Dar deocamdată nu avem o astfel de poziție”, a adăugat șeful Asociației Companiilor IT.

Ce se va întâmpla în continuare?

Cunev prezice că industria IT va rămâne printre liderii în ceea ce privește creșterea, iar dacă vor apărea probleme, aceasta va avea de suferit la urmă.

„Este foarte mobilă și a devenit deja parte integrantă a afacerilor. Nu mai există o afacere separată de IT. Dar nu am stabilit obiectivul unei creșteri revoluționare și este nevoie doar de voință politică, restul există deja”, a subliniat el.

Cunev a concluzionat spunând că ar trebui să li se acorde mai mult spațiu de manevră companiilor IT. „De exemplu, dacă o companie vrea să creeze servicii financiare avansate, Banca Națională poate spune: „Faceți ce vreți sub supravegherea mea. Dacă funcționează, îl înregistrăm ca produs, dacă nu, nu primești nimic pentru acest experiment.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Birotix Com ro DI-4407
Chișinău
cer senin
19.4 ° C
20.2 °
19.4 °
43 %
3.6kmh
0 %
Dum
19 °
lun
25 °
mar
20 °
mie
24 °
joi
26 °
Intertext ro DI-4356