La începutul lunii mai, se va cunoaște ce se va schimba în politica bugetar-fiscală și ce anume a stabilit mediul de afaceri în cele 200 de pagini de propuneri. Dar ceea ce este cert este că anul acesta va exista o cotă unică pentru veniturile din investiții, respectiv depozite, valori mobiliare de stat și alte investiții. Acest lucru a fost spus de ministrul Finanțelor, Veronica Sirețeanu, în cadrul emisiunii “Поговорим о деньгах”.
Rata unică
Potrivit acesteia, dacă acum există abordări diferite pentru veniturile din investiții și veniturile financiare, cât de mult vor fi unificate. Cu toate acestea, ea nu a spus exact cât va fi rata.
BP estimează că rata de impozitare a veniturilor din investiții pentru toate tipurile de investiții ar trebui să ajungă la 6-7% pentru a le face atractive pentru cetățeni și business. În prezent, de exemplu, rata pentru veniturile din depozite este de 7%, iar pentru veniturile din VMS de 12%.
„Vrem să scanăm depozitele în bănci, investițiile în companii, achiziționarea de VMS și alte decizii de investiții pentru a le face identice din punct de vedere fiscal și, astfel, să educăm cetățenii că economisirea banilor poate fi interesantă. De exemplu, să observe cum se întâmplă, „să nu-și țină toate ouăle într-un singur coș”, să încerce să le diversifice și să atingă ei înșiși un nou nivel de educație financiară”, a precizat ministrul.
Sirețeanu a menționat că efectul nu va fi imediat: „Va crește ca un bulgăre de zăpadă, iar oamenii vor înțelege treptat cum se întâmplă și apoi se vor mișca mai repede în această direcție.
Alte modificări
Ministrul a dat asigurări că în viitorul apropiat vor exista și alte schimbări semnificative pentru mediul de afaceri. „Încercăm să ajutăm mediul de afaceri pentru că înțelegem că acesta este principalul motor pentru a pune în mișcare economia. Așa că nu ar trebui să fie împiedicat. Comunicăm în permanență pentru a înțelege punctele care, din punct de vedere birocratic sau legislativ, îi împiedică pe oamenii de afaceri să facă bani și să plătească impozite din ei”, a spus Sirețeanu.
Ea a subliniat că Ministerul Finanțelor încearcă acum să se concentreze asupra resurselor umane, deoarece resursele umane din Moldova sunt foarte prețioase. Ca exemplu, ministrul a citat o problemă pe care a întâlnit-o la Camera de Comerț Americană (AmCham). Găsirea de persoane cu înaltă calificare pentru salarii mari a fost o provocare acolo. În același timp, companiile făceau în mod activ headhunting pentru a atrage rapid specialiști buni.
„Căutăm soluții pentru ca mediul de afaceri să poată utiliza mai ușor anumite instrumente și să fie un angajator mai atractiv. Încercăm să înțelegem ce impact va avea acest lucru asupra bugetului țării după criză. În același timp, încercăm să nu luăm decizii drastice sau foarte riscante. Dar putem renunța la ceva, iar dacă acest lucru ajută afacerile în cele din urmă, noi nu vom face decât să beneficiem de pe urma acestui lucru – atât prin plata impozitelor, cât și prin faptul că oamenii de afaceri rămân în Moldova și își cheltuiesc salariile în țară”, a conchis ministrul.