Industrii
AcasăActualCâți oameni vor fi în Moldova și în lume până în 2037...

Câți oameni vor fi în Moldova și în lume până în 2037 și de ce acest lucru este important pentru economie. Opinia autorităților și al experților

Principala condiție pentru sustenabilitatea economică a oricărei țări este sustenabilitatea demografică a acesteia. Declarația a fost făcută de Olga Gagauz, expertă și șefă a Institutului Național de Cercetări Economice, în cadrul unui club de presă organizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) împreună cu Ministerul Muncii la tema „8 miliarde de oameni pe Pământ. Cum stau lucrurile în Moldova?”.

În lume

Potrivit UNFPA, populația lumii va ajunge la 8 miliarde de locuitori la 15 noiembrie 2022, dar a fost nevoie de 12 ani pentru a „acumula” 1 miliard.

„Ne va lua 15 ani pentru următorul miliard, ceea ce înseamnă că se va întâmpla până în 2037. Creșterea populației va continua, deși va încetini. Se estimează că până în 2080 vor fi 10 miliarde de oameni în lume”, a declarat Nigina Abaszada , reprezentanta UNFPA în Moldova.

În același timp, speranța de viață la nivel mondial a crescut de la 46 de ani în 1950 la 72 de ani în 2019. În același timp, deosebirile dintre țările bogate și cele sărace rămân. Astfel, în țările subdezvoltate, speranța de viață este în medie cu 10 ani mai mică.

În Moldova

„Moldova ar trebui să fie mulțumită că oamenii de aici pot îmbătrâni și trăi până la o vârstă înaintată. Multe țări nu au acest lux”, spune reprezentantul UNFPA.

Totuși, în ciuda acestui fapt, populația moldovenească a fost în scădere începând cu anii 1990 din cauza migrației și a scăderii fertilității.

Ministrul Muncii, Marcel Spatari, a declarat că Republica Moldova are mai multe scenarii de sustenabilitate demografică, iar fiecare dintre ele presupune o scădere a numărului de cetățeni: „Rezultatul pesimist – până la 1,9 milioane de oameni, cel optimist – până la 2,9 milioane (Până în CE AN?). Există o tendință de scădere a populației în Moldova. Prin urmare, indiferent de ce fel de specialiști și oameni de afaceri avem, nu vom sări peste piața europeană a muncii”.

Demografie și economie

La rândul său, Gagauz a explicat de ce sustenabilitatea demografică este necesară pentru dezvoltarea economiei.

„Aceasta este o condiție pentru sustenabilitatea economică, deoarece forța de muncă, raportul dintre populația ocupată și șomeri, productivitatea muncii sunt indicatorii care determină posibilitatea de creștere economică”, a conchis ea.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer acoperit de nori
2.7 ° C
3.2 °
2.7 °
99 %
3.6kmh
100 %
mar
6 °
mie
5 °
joi
4 °
vin
3 °
sâm
1 °
MGM ro DI-4357