Industrii
AcasăActualCât costă să deschizi o tipografie? Interviu cu Bogdan Daradan, co-fondator al...

Cât costă să deschizi o tipografie? Interviu cu Bogdan Daradan, co-fondator al editurii românești Prior

Tipografie – este mai mult decât o afacere, este o pasiune. Așa crede Bogdan Daradan, co-fondator al editurii românești Prior. Într-un interviu pentru BP, el ne-a spus de ce o carte este o investiție și câți bani sunt necesari pentru a pune pe picioare o afacere cu cărți.

Există cerere pentru cărți în Moldova?

Da, este pentru prima dată când participăm la o expoziție în Moldova. Și am fost plăcut surprins, pentru că am planificat că va exista interes pentru cărți de limbi străine, psihologie, medicină, sociologie și autodezvoltare, dar s-a dovedit că oamenii din Moldova iubesc arta. Mulți oameni au fost interesați de cărți despre Klimt, impresioniști și stilul art deco.

Care este cea mai bine vândută carte a dvs.?

În aceste zile, cele mai cumpărate au fost ghidurile practice de comunicare vizuală, economie, management și cărți despre impresionism, Art Deco și artiștii Klimt și Botticelli.

Cum a afectat progresul cererea de cărți tipărite?

Publicul cărților se schimbă de la an la an. Deoarece tehnologia avansează, oamenii se orientează către cărți audio și podcast-uri, iar cartea fizică nu mai este la fel de atractivă pentru tinerii cititori.

Ce părere aveți personal despre carte?

O carte nu este doar o achiziție, ci și o investiție care poate fi transmisă din generație în generație, ca o moștenire.

Merită să deschizi o astfel de afacere?

Tipografia este mai mult decât o afacere, este o pasiune. Trebuie să fie o pasiune nebună pentru a investi în cărți tipărite. Dar noi suntem un pic nebuni.

Cât costă să deschizi o astfel de afacere?

Sunt co-fondator, așa că nu pot răspunde exact, dar costă până la un milion de euro. Este greu de calculat, pentru că atunci când deschizi o editură există niște particularități – trebuie să știi detaliile legate de tipărire, traducere, tiraj, drepturi de autor. În plus, dacă vrei să ai un portofoliu mare de cărți de specialitate, despre medicină, de exemplu, trebuie să plătești nu doar redacția și traducătorii, ci și specialiști care înțeleg acest domeniu. Cu cât aveți mai multe cărți specializate, cu atât investiția este mai mare.

Vă ocupați și de traduceri?

Da, luăm principalele publicații medicale și chirurgicale din Europa și le traducem din franceză și engleză în română.

Aveți un designer?

Colaborăm cu designeri, graficieni, editori, corectori. Avem o echipă destul de mare.

De unde vă cumpărați materiile prime?

Avem o colaborare cu o tipografie foarte bună din București.

Cum se promovează o carte tipărită?

Noi creăm cărți utile și cărți de referință. Datorită pandemiei, oamenii au devenit personalizați, astfel încât cărțile DIY (do-it-yourself), volumele de îmbunătățire a locuinței și de design, precum și cărțile de rețete au început să fie la mare căutare. Promovăm cartea în funcție de nevoia cititorilor.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://www.wippo.md/
https://casalot.md/ro/index.html
Chișinău
cer senin
15.5 ° C
15.5 °
14.2 °
99 %
0kmh
0 %
lun
30 °
mar
30 °
mie
30 °
joi
29 °
vin
30 °
https://www.wippo.md/
https://www.mgm.md/