Industrii
AcasăActualCarnea de porc în Moldova s-ar putea scumpi cu 25 de lei...

Carnea de porc în Moldova s-ar putea scumpi cu 25 de lei pe kg. Ce propun procesatorii de carne și dacă autoritățile sunt de acord cu aceasta?

Prețul cărnii în Moldova ar putea crește semnificativ. În primul rând, va fi afectată carnea de porc congelată, al cărei preț ar putea crește cu circa 25 de lei pe kg, dar și produsele finite din carne. Patronatul Întreprinderilor de Prelucrare a Cărnii avertizează în acest sens.

Pentru a preveni această situație, producătorii de carne au apelat la guvern și la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Aceștia au cerut o întâlnire pentru a discuta această prognoză și adoptarea de măsuri anticriză.

„Cea mai importantă măsură este scutirea de taxe vamale pentru materiile prime. Adevărul este că tariful actual pentru carnea de porc congelată importată este de 20% + 200 de euro pe tonă, dar nu mai mult de 25% din prețul mărfurilor importate”, spun patronatele.

Cu toate acestea, autoritățile au respins propunerea, invocând pierderi la bugetul de stat și necesitatea de a proteja producătorii locali, în special crescătorii de porci.

Patronatele din industria prelucrătoare estimează că prețul intervenției statului (dacă taxa pe carnea de porc congelată va fi eliminată până la sfârșitul anului 2023) va fi de aproximativ 1,2 milioane de euro, adică 23-24 milioane de lei.

Procesatorii au precizat că Moldova a importat peste 14.000 de tone de carcase de porc în 2022, ceea ce depășește de 2,5 ori cota. Acordul de asociere dintre Republica Moldova și UE prevede o cotă de 5,5 tone pentru importurile de carne de porc congelată fără taxe vamale.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://www.wippo.md/
https://www.intertext.md/
https://www.facebook.com/HRConsultingMoldova/
Chișinău
cer senin
12.2 ° C
13.2 °
12.2 °
82 %
2.1kmh
0 %
mie
29 °
joi
29 °
vin
29 °
sâm
28 °
Dum
25 °
https://www.stivuitor.md/
https://mediagallery.md/home/ro/