Industrii
AcasăActualCare sunt principalii importatori de combustibil în Moldova? Și ce legătură are...

Care sunt principalii importatori de combustibil în Moldova? Și ce legătură are portul Giurgiulești cu asta?

Compania petrolieră Lukoil-Moldova a rămas liderul pieței și în anul 2022, importând aproape jumătate de milion de tone de produse petroliere într-un an cu o valoare estimată de peste 9 miliarde de lei, scrie Mold-street, cu referire la statisticile vamale. 

Al doilea mare importator este Rompetrol-Moldova, care a importat circa 460 de mii de tone de produse petroliere în valoare de 8,5 miliarde de lei.

La mare distanță de lideri se află Petrom-Moldova cu circa 270 de mii de tone în valoare de 4,7 miliarde de lei.

În același timp, notează publicația, un importator neașteptat de combustibil a fost Danube Logistics, operatorul portului Giurgiulești, controlat acum de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În special, Danube Logistics a importat anul trecut aproape 200 de mii de tone de produse petroliere, în valoare de 4,4 miliarde de lei, în timp ce în 2021 nu a existat practic niciun import. 99% din importurile Danube Logistics au fost reprezentate de motorină, care a fost probabil reexportată în Ucraina.

Danube Logistics a declarat pentru site că „lucrul cu produse petroliere la terminalul petrolier nu este o activitate comercială supusă autorizării. În același timp, a adăugat că terminalul petrolier funcționa în baza unui permis de siguranță industrială.

„Activitatea terminalului petrolier constă în transbordarea și depozitarea produselor petroliere. Serviciile terminalului petrolier sunt benefice atât pentru agenții economici moldoveni, cât și pentru companiile străine. Companiile rezidente în porturile moldovenești gestionează în nume propriu mărfurile aduse în zona portuară. Companiile străine nu pot face acest lucru, deoarece nu sunt înregistrate în țara noastră ca persoane juridice.

”Danube Logistics, în calitate de operator al terminalului petrolier, a încheiat contracte cu companii străine pentru transbordarea și depozitarea mărfurilor acestora în vederea depozitării mărfurilor la terminalul petrolier. Serviciul de gestionare presupune acceptarea încărcăturilor străine pentru depozitare la terminal fără transfer de proprietate. Operatorul portuar plasează apoi această marfă sub regimul vamal „Freeport” în numele companiei străine. Acest tip de reprezentare a companiilor străine este prevăzut de legislația vamală. Ulterior, operatorul terminalului petrolier, la ordinul proprietarului mărfii, eliberează marfa din depozitul său fie pentru a fi importată în Republica Moldova, fie pentru a fi exportată în afara teritoriului vamal al țării”, explică Danube Logistics.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni
Chișinău
cer acoperit de nori
-1.2 ° C
-0.8 °
-1.2 °
81 %
5.7kmh
100 %
Dum
-1 °
lun
-1 °
mar
-1 °
mie
2 °
joi
-4 °
MGM ro DI-4357