Industrii
AcasăActualCare este modalitatea corectă de a investi în Moldova? Sfaturi de la...

Care este modalitatea corectă de a investi în Moldova? Sfaturi de la CNPF

Doriți să investiți în produse financiare nebancare prin intermediul instituțiilor neautorizate din Moldova? Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) avertizează asupra riscurilor și oferă recomandări utile pentru a vă securiza investițiile.

Cum se verifică platformele de investiții?

Înainte de a plasa banii în diverse instrumente financiare și, în special, în cazurile de utilizare a platformelor de tranzacționare online, CNPF vă recomandă să vă informați cine stă în spatele  acestor platforme. ”Transparența este un principiu de bază, iar dacă această informație nu este indicată, cel mai probabil aveți de-a face cu jucători neautorizați pe piața de capital”, atenționează CNPF.

În cazul în care ați identificat entitatea responsabilă de platforma de tranzacționare, este foarte important să verificați dacă aceasta este reglementată și supravegheată de CNPF, informație care poate fi accesată aici.

În cazul în care este autorizată de o altă instituție de supraveghere financiară din afara Republicii Moldova (în cazul entităților străine) verificați pagina web oficială a instituției respective, precum și alertele emise pe site-ul Organizației Internaționale a Comisiilor de Valori Mobiliare.

Cum se face diferența între o platformă online sigură?

În majoritatea cazurilor, când alegeți să investiți în mediul online pe cont propriu, fără consiliere cu privire la produsul vândut sau oferit, entitatea care oferă servicii de tranzacționare trebuie să deţină mijloace prin care să verifice cunoștințele şi experiența dumneavoastră, care ar trebui să includă întrebări despre ce servicii şi produse cunoașteți; tipul, volumul şi frecvența tranzacțiilor dumneavoastră anterioare; studiile și domeniul de activitate.

De asemenea, entitatea respectivă este obligată să vă avertizeze dacă produsul financiar pentru care optați nu este potrivit necesităților dumneavoastră.

Cum pot fi evitate riscurile?

Înainte de a investi sau tranzacționa pe piețe financiare, este necesar să citiţi cu atenţie toate materialele informative disponibile, dar mai cu seamă contractul și/sau documentele juridice pe care le semnați.

Pentru a minimiza potențialele riscuri financiare, este important să intrați în esența mecanismului și principiilor unei investiții pe piața de capital, dar și a condițiilor negociate cu prestatorul de servicii.

Care sunt caracteristicile platformelor neautorizate?

De regulă, entitățile neautorizate promovează instrumente financiare complexe cu efect de levier, precum „contractele pentru diferență” (CFD). Efectul de levier este o strategie de investiții prin utilizarea banilor împrumutați, care face posibilă, pe piața bursieră, să aveți o expunere mult mai mare decât capitalul depus în contul de tranzacționare. Însă, această strategie implică riscuri foarte ridicate și nu este potrivită pentru persoanele fizice, întrucât necesită cunoștințe profunde și experiență vastă în domeniu.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
26.2 ° C
26.2 °
26.2 °
27 %
6.7kmh
0 %
mar
26 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
26 °
sâm
18 °