Până la sfârșitul lunii mai, Comisia Electorală Centrală(CEC) trebuie să aprobe noi reglementări privind livrarea, distribuirea și difuzarea publicității și mesajelor de interes public. Potrivit acestui document, campania electorală pentru alegerile locale din Republica Moldova va avea loc în toamna anului 2023. În același timp, unele cerințe ale regulamentului ridică multe semne de întrebare și amenință să perturbe campania electorală, în special în regiuni, precum și să afecteze negativ producătorii și distribuitorii de publicitate electorală.
CEC a declarat pentru Business Pages că va ține cont de unele dintre comentariile făcute de participanții la piață, experți și societatea civilă în timpul discuțiilor publice privind documentul, care au avut loc la sfârșitul lunii aprilie. Cu toate acestea, nu există planuri de a publica versiunea finală a reglementărilor înainte de aprobarea finală a acestora.
Menționăm că, potrivit unor participanți de pe piața de publicitate, în cazul în care regulamentele rămân neschimbate sau dacă unele puncte importante nu sunt luate în considerare, campania electorală în orice alegeri ar putea fi pusă în pericol de inaplicabilitatea unora dintre cerințe.
Nu interdicțiilor
Organizația neguvernamentală Promo-LEX, care a co-organizat audierile publice pe marginea reglementărilor, a subliniat că publicitatea politică nu ar trebui să fie interzisă pe întreg teritoriul țării în perioada preelectorală, dacă este vorba de alegeri în 2 sau 3 localități. „În acest caz, vorbim despre interzicerea promovării activităților de partid, iar acest lucru este greșit”, au declarat experții Promo-LEX.
Aceștia au recomandat, de asemenea, eliminarea cerinței ca doar un candidat sau grupul său de inițiativă să poată plasa publicitate electorală, deoarece acest lucru limitează prevederile Codului electoral conform cărora oricine poate susține și promova un partid politic.
Promo-LEX a atras, de asemenea, atenția asupra cotei de publicitate politică pe care ar trebui să o aloce instituțiile media, sugerând că aceasta ar trebui redusă de la 30% la 20% din producția publicațiilor.
Termeni și disonanță
Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociației Presei Electronice, a venit cu remarci. Acesta a sugerat că termenii „publicitate politică”, „publicitate electorală” și „mesaj de interes public” ar trebui să fie și mai clari și că ar trebui să se acorde atenție la cine sunt subiecții publicității politice și electorale în timpul campaniei electorale.
De asemenea, acesta a subliniat că, în cazul radioului, este imposibil de respectat obligația distribuitorilor de publicitate de a informa cine a plătit pentru publicitate și de a dicta numărul facturii. „O reclamă durează 10 secunde și, dacă se repetă de fiecare dată, strică programul, ascultătorii vor trece pur și simplu la alt post de radio”, a explicat Bunduchi.
El a făcut și observații cu privire la prețurile pentru publicitatea politică, tarifele pentru care nu trebuie să depășească prețurile medii pentru publicitatea comercială din ultimele șase luni, menționând că, de exemplu, publicitatea politică nu trebuie să fie mai ieftină decât publicitatea comercială în afara perioadei electorale.
Expertul a recomandat, de asemenea, definirea și unificarea cerinței conform căreia nu ar trebui să existe publicitate electorală în niciun mijloc de comunicare, inclusiv pe internet, în ziua dinaintea alegerilor. „De ce impunem eliminarea publicității exterioare, dar o lăsăm pe internet? Este o disonanță”, a adăugat el.
15 loturi și sute de metri pătrați
Pe această temă a vorbit și Andrei Jicol, directorul unei agenții de publicitate. El a explicat de ce, conform legislației în vigoare, panourile cu publicitate electorală nu sunt îndepărtate cu o zi înainte de alegeri. „Un partid poate avea câteva zeci de panouri publicitare împrăștiate în toată țara. Dacă sunt 15 partide care participă la alegeri, este vorba de sute de panouri publicitare. Pentru a le demonta într-o zi trebuie să parcurgi 5-7 mii de km. Iar dacă în ziua respectivă este zăpadă, lapoviță sau vânt puternic, este fizic imposibil să faci acest lucru într-un asemenea interval de timp. Aceeași problemă a fost discutată cu mulți ani în urmă, iar eu am fost la discuție atunci. Aceasta este o practică internațională, nimic nou. În plus, în Moldova nu sunt atât de mulți specialiști pentru a scoate toate panourile cu o zi înainte de alegeri. Agențiile mari au echipe de instalare, dar cei care au unul sau două panouri nu au, și apelează la noi, iar noi nu avem timp. Și chiar dacă începem să dăm jos panourile cu o săptămână înainte, s-ar putea ca în ziua de dinaintea alegerilor să fie unii care, cu rea intenție, să plaseze reclama vreunui candidat pentru a-l scoate din alegeri, pentru că noi nu putem păzi toate panourile”, a spus Jicol.
El a atras atenția asupra faptului că un panou nu poate fi împărțit proporțional între candidații electorali, așa cum prevede regulamentul, iar dacă această regulă se menține, panourile vor fi excluse din campanie.
O altă condiție greu de îndeplinit, potrivit șefului agenției de publicitate, se referă la furnizarea de prețuri medii pentru plasamente până la 15 ianuarie anul curent, pe baza prețurilor medii din ultimele șase luni. „În calitate de agent economic sunt împotriva oferirii panourilor mele pentru 1-2 luni unui candidat la alegeri la prețurile din ultimele șase luni. Și iată de ce. De exemplu, clientul meu este o companie mare cu care am un contract pe un an și pentru 100 de panouri are un preț premium, iar eu nu sunt dispus să dau publicitate politică la aceste prețuri. Putem oferi prețuri cu o lună sau două săptămâni înainte de campanie, dar nu mai devreme”, a subliniat el.
El a adăugat că majoritatea alegerilor au loc în toamnă și că este imposibil să dăm prețurile din ianuarie pentru luna noiembrie: „Depindem de tarifele la electricitate, gaze, prețuri la combustibil, inflație, etc.
Jicol a subliniat, de asemenea, cerințele vagi de a specifica în contractele cu candidații adresele de plasare a publicității electorale pe panourile publicitare, mai degrabă decât zona de amplasare.
Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a explicat că cerința strictă de a elimina publicitatea cu o zi înainte de alegeri vine din noul Cod Electoral, iar această cerință a stat și la baza regulamentului și va trebui respectată. La acest capitol, Jicol a spus că atunci publicitatea outdoor în regiuni nu va fi posibilă, iar totul se va concentra pe Chișinău.
Expertul în mass-media Eugen Rîbca consideră că unele dintre reglementări și numeroasele restricții ar putea forța majoritatea mijloacelor de informare în masă să se retragă complet din campania electorală și din promovarea candidaților.