Industrii
AcasăActualCamioanele cu produse perisabile pot traversa vama moldovenească în regim prioritar

Camioanele cu produse perisabile pot traversa vama moldovenească în regim prioritar

Începând cu ziua de 1 iunie, camioanele cu produse perisabile pot traversa vama moldovenească în regim prioritar. Decizia a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova în urma adresărilor Asociației Moldova Fruct și altor asociații din sectorul agricol și analizei practicilor internaționale în domeniu. Ordinul care prevede mecanismul de facilitare și prioritizare a exportului produselor perisabile și procesul de traversare a frontierei cu acest tip de marfă a fost semnat în comun ieri de către Serviciul Vamal și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, transmite agroexpert.

Exportul de produse agricole perisabile de origine din Republica Moldova va fi prioritizat, iar la trecere va fi utilizată pista AEO, pe care va fi instalat marcajul ”PERISABIL/TRANSPORT PRIORITAR” .

De menționat că inspectorii ANSA, la emiterea certificatelor fitosanitare/sanitar – veterinare pentru mărfurile perisabile stipulate în ordin, vor elibera, pentru fiecare unitate de transport, marcajul „PERISABIL / TRANSPORT PRIORITAR”, și vor înscrie pe marcaj numărul certificatului fitosanitar/sanitar-veterinar, data eliberării și vor aplica ștampila inspectorului ANSA.

Acest marcaj va fi amplasat pe parbrizul camioanelor care exportă produse agricole perisabile de origine din Republica Moldova și va servi ca temei de trecere în regim prioritar.

Vitalie Gorincioi, președinte Moldova Fruct susține că a discutat pe parcursul unei luni cu autoritățile în vederea facilitării exportului fructelor ușor perisabile: cireșe, pomușoare, caise. ”Avem fructe calitative, dar care în procent foarte mic pot fi comercializate pe piața internă, respectiv mergem la export. La moment toată marfa care ajunge și în UE, și în CSI traversează frontiera cu România. Am avut un șir de ședințe pentru a decide cum să fluidizăm traficul astfel ca marfa să ajungă la destinație păstrându-și calitatea”, spune el.

Adițional, autoritățile Republicii Moldova conlucrează cu instituțiile-partenere din România pentru a mări capacitatea de trecere a punctelor vamale de control pentru toate tipurile de mărfuri.

Transportatorii sunt atenționați asupra necesității urmării întocmai a instrucțiunilor personalului Poliției de Frontieră ce conlucrează cu Serviciul Vamal în fluidizarea traficului în zona posturilor vamale. Iar pentru clarificarea situațiilor specifice urmează să contacteze persoanele responsabile din cadrul Serviciului Vamal sau Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Papir Print Ro DI-4406
Chișinău
câțiva nori
32.2 ° C
32.2 °
32.2 °
41 %
5.1kmh
20 %
mar
29 °
mie
28 °
joi
30 °
vin
33 °
sâm
35 °
Birotix Com ro DI-4407