AcasăAgriculturaCaisele din Republica Moldova au ajuns în Olanda

Caisele din Republica Moldova au ajuns în Olanda

Caisele produse de o companie din Republica Moldova au ajuns în Olanda. Exportul a fost posibil în cadrul Programului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM).

“Este o experiență nouă pentru o companie autohtonă, care a reușit în premieră să exporte primul camion de fructe chiar în Olanda. Astfel, datorită muncii intense și asistenței oferită exportatorilor începători de proiectul USAID APM, caisele moldovenești au ajuns pe o nouă piață din Uniunea Europeană”, indică surse de la USAID.

Cumpărătorii Olandezi sunt interesați să dezvolte relații comerciale cu producătorii de fructe din Moldova, iar urmare a mai multor tururi virtuale, misiuni comerciale online și directe în livezile din Moldova, importatorii din Olanda s-au arătat interesați de fructele moldovenești.

“Cumpărătorii europeni pun accent pe calitatea și pe bunele practici agricole respectate în procesul de producere. În acest an, datorită efortului producătorilor agricoli, Moldova Fruct și USAID, pentru prima dată caisele produse în Moldova au ajuns în rețele comerciale din Germania, Franța, Ungaria, iar mai nou, și în Olanda. Geografia exporturilor de fructe produse în Moldova se extinde pentru că gustul face diferență”, a conchis sursa citată.

Chiar dacă în anul 2020 o cantitate mică de caise a fost exportată în România, Polonia și Lituania, potențialul de export al caiselor moldovenești în UE nu este valorificat, iar 85 la sută din livrările de caise produse în Republica Moldova este direcționat către piața CSI.

Deși caisul este o cultură de perspectivă cu potențial înalt de comercializare pe piețele de export, în Republica Moldova livezile de cais constituie doar 4,75 mii hectare, dintre acestea 3,8 mii sunt pe rod, amplasate în mare parte în zonele de sud, sud-est și centru. Recolta obținută în 2020 a fost de 6,5 mii tone, dintre care două mii de tone au fost exportate.

Foto: APM

Sursa: moldpres.md

alocapitala
bazadedate

„Trei întrebări fără politică” – cu Oleg Leonte

Interlocutorul nostru de astăzi este Oleg Leonte. Scurtă prezentare: Oleg Leonte – director al întreprinderii Verivers-com SRL, specializată în forjarea artistică a metalului. După specialitate...
HR-Consulting Ro DI_4373
Chișinău
cer senin
20 ° C
20 °
16.2 °
43 %
2.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
19 °
joi
18 °
vin
19 °
sâm
19 °
MGM ro DI-4357