Industrii
AcasăActual"Ca să plătească 10.000 de lei, angajatorul trebuie să mai plătească încă...

„Ca să plătească 10.000 de lei, angajatorul trebuie să mai plătească încă 5.000 de lei impozite”. Expertul explică ce este în neregulă cu salariile din Moldova

Dacă un angajator plătește oficial un salariu de 10.000 de lei unui angajat, din cauza poverii fiscale, costul acestui salariu este de 15.100 de lei. În același timp, pentru cel care plătește salariul „în plicuri”, îl costă doar 12 mii de lei. Astfel, povara fiscală pentru 1 leu plătit ca salariu net este de 50-51%. Declarația a fost făcută pentru BP de Iuri Cicibaba, șeful Comitetului Fiscal al Camerei de Comerț Americane (AmCham).

„Dacă nu există o scutire personală, statul reține în medie 20% din salariile angajaților, din care 12% reprezintă impozitul pe venit și 9% reprezintă asigurarea medicală. În plus, angajatorul plătește încă 24%. Dacă eu îți plătesc 10 mii de lei ca angajator, va trebui să plătesc 5,1 mii de lei impozit. Asta înseamnă aproximativ 15,1 mii de lei. În același timp, există o problemă cu salariile în plicuri, astfel că cei care plătesc salariile neoficial, sinecostul este cu 3 mii de lei mai mic. Deci pot face ușor o reducere de, să zicem, o mie de lei, în timp ce obțin un superprofit suplimentar de 2 mii de lei”, a explicat el.

Potrivit acestuia, muncitorii de obicei sunt interesați de salariul net, așa că nu înțeleg cât de mult impozit plătesc. Aceștia își pun această problemă doar atunci când decid să își deschidă propria afacere sau când încep să primească venituri din străinătate, pentru care trebuie să facă o declarație și să plătească.

Cicibaba a spus că un impozit pe venit de 12% nu este mult, dar atunci când nu mai rămân bani pentru mâncare după impozite, este o problemă.

„Pentru a judeca în mod obiectiv, trebuie să ne uităm la procentul de taxe și impozite care se plătește după cheltuielile pentru mâncare. Autoritățile trebuie să înțeleagă în ce categorie de salarii se încadrează majoritatea populației. Dar este vorba de multă matematică și justiție socială. Întrebarea este în ce măsură statul nostru este pregătit pentru asta”, spune reprezentantul AmCham.

„În Moldova, ca și în majoritatea țărilor în curs de dezvoltare, cea mai mare problemă este că își bazează politica fiscală pe impozitele pe consum. Iar acest lucru nu stimulează prea mult dezvoltarea. Dacă vom alimenta bugetul din impozite indirecte, atunci nu ne interesează să creștem veniturile cetățenilor noștri”, este sigur el.

Expertul a amintit că în Moldova scutirea personală este de 27.000 de lei pe an, în timp ce în alte țări aceasta poate ajunge până la 10.000 de lire. Din acest motiv, sarcina fiscală este, de asemenea, diferită.

„Avem 2.500 pe lună – acesta este un venit neimpozabil. Așadar, se reține 19%, plus că statul returnează 250 de lei din salariu. O formulă simplă: din 10 mii de lei, un angajat plătește circa 2 mii de lei, iar statul îi returnează 250 de lei ca scutire personală. De fapt, el primește 8.250 de lei”, a calculat Cicibaba.

El a subliniat că angajatul primește în schimb o asigurare medicală. Dar aici, a spus el, apare o altă întrebare: cât de mult din impozitul său de 9% este justificat dacă plătește în plus pentru medicina privată?

Atunci când salariile sunt foarte mici, iar 50 % se duc doar pentru mâncare și încă 20 % pentru impozite, desigur că povara fiscală este prea mare, pentru că mai trebuie să plătești pentru servicii, cazare etc. Când cheltuiești 30% pe mâncare, povara fiscală nu este atât de mare.

Cicibaba a concluzionat spunând că, în comparație cu alte țări (din regiune, inclusiv), povara fiscală în Moldova nu este foarte mare. „Acum sunt țări care au impozite cu procente mai mici, cum ar fi 10% în România, dar în același timp toate contribuțiile sociale și de sănătate sunt trecute în sarcina persoanelor fizice”, a adăugat el.

Șeful Comitetului Fiscal al AmCham a precizat că în unele țări dezvoltate, o anumită parte a veniturilor care sunt impozitate în Moldova, nu sunt impozitate deloc pentru persoanele fizice.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
cer acoperit de nori
-1.2 ° C
-0.8 °
-1.2 °
81 %
5.7kmh
100 %
Dum
-1 °
lun
-1 °
mar
-1 °
mie
2 °
joi
-4 °
Intertext ro DI-4356