AcasăOrganizatiiBusinessul îndeamna autoritățile locale să nu majoreze taxele locale în 2022

Businessul îndeamna autoritățile locale să nu majoreze taxele locale în 2022

Previzibilitatea este una dintre principalele condiții pentru succesul oricărei afaceri. În special, previzibilitatea taxelor locale (cotelor de impozitare a taxelor vamale) are un impact direct asupra planificării dezvoltării companiilor. Acest lucru a fost remarcat de directorul executiv al Asociației Europene de Afaceri (EBA) Mariana Rufa, pe 30 noiembrie, în cadrul unei discuții publice privind politica fiscală pentru anul 2022.

Potrivit acesteia, asociația salută intenția autorităților de a sprijini afacerile în condiții financiare și economice atât de limitate cauzate de pandemie și criza energetică. „Desființarea taxei de lux pentru companiile de telefonie mobila, impozitarea nerezidenților, deducerea unor cheltuieli – toate aceste prevederi ale politicii fiscale de stat vor aduce beneficii mediului de afaceri”, a subliniat Rufa.

În același timp, ea a remarcat câteva prevederi importante care nu au fost reflectate în politica bugetară de stat pentru 2022. Vorbim și despre un subiect sensibil pentru orice afacere – cota impozetelor si taxele locale.

„Recunoaștem decizia Curții Constituționale, care a recunoscut neconstituționalitatea limitării cotei impozitelor si taxelor locale, dar acest domeniu este foarte sensibil pentru afaceri. Cu toții suntem încă afectați de pandemia de coronavirus. Înțelegem nevoile autorităților locale, dar întreprinderile mici și mijlocii se află într-o situație dificilă. În același timp, cotele maxime de impozitare locale la nivelul întregii țări sunt foarte diferențiate”, a explicat directorul executiv EBA.

Potrivit acesteia, unele companii au apelat la autoritățile locale pentru informații despre valoarea taxelor pentru anul viitor, dar nu au primit încă un răspuns, deși astăzi este deja 30 noiembrie.

„Aș dori să remarc procesul de discutare a cotelor de impozitare în consiliul municipal, care a fost foarte tensionat. Și faptul că la Chișinău anul viitor cotele taxelor locale sunt planificate să fie majorate direct proportional cu creșterea ratei inflației – este rezonabil”, a subliniat Rufa.

Ea a făcut apel către aleșii locali ai satelor și orașelor să țină cont de situația din business și să mențină mărimea taxelor sau să nu le mărească mai mult decât proporțional cu creșterea ratei inflației, mai ales în ceea ce privește încasările pentru publicitate și cele pentru comerț, astfel încât afacerea să nu dispară și să se dezvolte în continuare.

Tema taxelor locale a fost pusă în discuție și de expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. El a menționat că peste 90% din toate taxele locale sunt plătite de către business, iar locuitorii localităților nu participă la dezvoltarea unui sat sau oraș. „De exemplu, la sate este o problemă acută cu iluminatul, așa că merită să se introducă o taxă specială pentru iluminat, dar nu trebuie impusă businessului, ci locuitorilor. Această sumă mică de finanțare va sprijini iluminatul finanțat prin grant.

Alți reprezentanți ai asociațiilor de afaceri au vorbit despre taxele locale, remarcând necesitatea unei cooperări strânse între business și autoritățile locale, și nu confruntarea care există acum în multe localități.

La rândul său, vicepreședintele Congresului Autorităților Locale (CALM) Viorel Furdui a subliniat că administrația locală este întotdeauna pentru dezvoltarea businessului și crearea locurilor de muncă. „Autoritățile locale sunt interesate de acest lucru mai mult ca alții”, a adăugat el.

Totodată, Furdui consideră că în Codul Fiscal merită să se asigure posibilitatea autorităților locale de a ridica cotele la nivelul inflației, și nu după bunul plac. De asta, potrivit lui Furdui, va beneficia și businessul, care are nevoie și de iluminat, apă, canalizare și alte servicii la nivel local.

alocapitala
bazadedate

Viorel Gîrbu: Economia domeniului privat a fost ignorată

În opinia expertului economic Viorel Gîrbu, calitatea creșterii economice arată de fapt că procesele nu sunt cele mai favorabile, scrie Agora. „Lecțiile la care putem...
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer senin
6.1 ° C
6.6 °
5 °
53 %
2.2kmh
0 %
lun
6 °
mar
1 °
mie
1 °
joi
4 °
vin
1 °
Casalot Ro DI_4408