Industrii
AcasăActualBERD și UE oferă Republicii Moldova 43 de milioane de euro pentru...

BERD și UE oferă Republicii Moldova 43 de milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Comisia Europeană au aprobat un pachet financiar prin care UE va acorda un grant de investiții de 20 de milioane de euro pentru un proiect de reabilitare a două tronsoane cheie de linii de cale ferată din Moldova. BERD va oferi Guvernului Republicii Moldova 23 de milioane de euro.
Calea Ferată din Moldova(CFM) menționează că, proiectul urmărește să asigure creșterea potențialului logistic și de tranzit al Moldovei și sporirea eficienței operaționale a infrastructurii regionale prin reabilitarea infrastructurii feroviare, pentru început a tronsonului feroviar Vălcineț – Bălți – Ungheni (Moldova), iar apoi, în a doua fază a lucrărilor, a tronsonului Chișinău – Căinari.
”Reabilitarea tronsoanelor care aparțin Coridorului Feroviar Nord-Sud al Moldovei va stimula dezvoltarea economică a Moldovei și va facilita transportul mărfurilor din Ucraina către Uniunea Europeană prin Moldova. În total, pacchetul de finanțare constituie 71 de milioane de euro (28 de milioane de euro vor fi investite din alte surse.)”, se arată într-un comunicat al CFM.
De asemenea, potrivit CFM, proiectul va contribui la securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene la cel mai mare port operabil din Marea Neagră, Constanța, precum și la porturile din România, Moldova și Ucraina, la Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești. Acestea au o capacitate de operare cumulativă care poate absorbi o parte semnificativă a nevoilor de export ale Ucrainei.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
45 %
2.1kmh
0 %
mie
20 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
20 °
Dum
21 °