Industrii
AcasăActualBeneficiarii Programului ”Prima Casă” ar putea primi compensații? Alaiba: Vom trece de...

Beneficiarii Programului ”Prima Casă” ar putea primi compensații? Alaiba: Vom trece de aceste turbulențe împreună

Beneficiarii Programului ”Prima Casă” ar putea primi ajutor din partea autorităților. Anunțul a fost făcut de Președintele Comisiei Parlamentare economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, pe pagina de Facebook.

”Am primit, mulți din noi, sesizări de la cetățenii beneficiari ai programului „Prima Casă”. Știm despre costurile ratelor care au crescut. Știm că multe familii sunt puse într-o situație financiară complicată din cauza dobânzilor noi”, susține Alaiba.

Totodată, el a criticat guvernarea precedentă pentru faptul că au rămas absenți la problemele oamenilor. ”Spre deosebire de foștii, acest guvern va face tot posibilul să ajute cât mai mulți oameni în aceste timpuri complicate”, a precizat deputatul.

”Tinerele familii, cetățeni cu venituri modeste, care au decis să procure o locuință, vor beneficia de ajutor. La moment se elaborează un program targhetat de susținere și compensare. În limitele resurselor disponibile. Aș vrea să vă promit că oamenii nu vor simți deloc aceste majorări, dar nu o pot face acum. Se lucrează pe cifre. Detalii concrete urmează, dar acesta e în primul rând un apel la calm. Vom face maximul posibil. Vom trece de aceste turbulențe împreună”, a declarat Alaiba.

Pe de altă parte, fostul premier Ion Chicu a spus că creștere lunară a plăților pentru credite s-a majorat cu peste 60%, de la 5350 până la 8630 lei.

El susține că despre această problemă se știa încă cu o lună în urmă, când s-a anunțat media ponderată a dobânzilor la depozitele atrase în ultimele 6 luni – indicator de referință pentru Prima Casă.

”Despre această evoluție se putea înțelege deja în decembrie 2021, când guvernul PAS a majorat absolut neîntemeiat cu 50% marja bancară percepută de bănci de la aceste familii tinere (HG 482, care a majorat până la 3% câștigul băncilor din aceste credite). În jur de 1500 de oameni au semnat deja Petiția, care solicită guvernării să intervină pentru salvarea acestor peste 8 mii de familii”, a scris Chicu, pe o rețea socială.

Anterior, Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a menționat că se dezvoltă deja un program de sprijinire a debitorilor, pentru că mulți nu-și vor putea îndeplini obligațiile față de bănci.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Papir Print Ro DI-4406
Chișinău
nori împrăștiați
30.5 ° C
30.5 °
28.2 °
47 %
8.2kmh
40 %
Dum
29 °
lun
31 °
mar
34 °
mie
25 °
joi
27 °
Boncom Ro_DI_4405