Industrii
AcasăActualBanca Națională menține rata de bază la nivelul de 21,5% anual

Banca Națională menține rata de bază la nivelul de 21,5% anual

Banca Națională a Moldovei (BNM) menține rata de bază la nivelul de 21,5% anual, conform hotărârii adoptate unanim de Comitetul Executiv al instituției. Se mențin ratele de dobândă la creditele overnight la nivel de 23,5 la sută anul și la depozitele overnight la nivel de 19,5 la sută anual. Anunțul a fost făcut astăzi, 13 septembrie, de Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu.

”Decizia Comitetului Executiv vine în contextul propagării măsurilor restrictive de politică monetară adoptate anterior efectele cărora vor continua să acționeze o perioadă mai îndelungată date fiind decalajele transmise acestora. Încetinirea inflației anuale confirmă efectele măsurilor anterioare, creșterea lunară fiind sub un punct procentual”, a declarat Armașu.

Potrivit Guvernatorului BNM, decizia de astăzi urmărește temperarea în continuare a creșterii prețurilor de consum, atenuarea efectelor secundare ale șocurilor de ofertă, stimularea intermedierii financiare în moneda națională și a economisirii în defavoarea consumului, echilibrarea balanței comerciale, precum și ancorarea așteptărilor inflaționiste.

Balanța riscurilor abaterii prognozei inflației rămâne echilibrată. BNM va monitoriza în continuare procesul inflaționist evaluând riscurile și incertitudinile asociate.

Următoarea ședință a Comitetului Executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc la data de 8 noiembrie, conform calendarului aprobat.

 

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer senin
11.9 ° C
12.7 °
10 °
89 %
12.5kmh
0 %
lun
12 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
22 °
vin
21 °
Birotix Com ro DI-4407