Industrii
AcasăActualBanca Națională a redus rata de bază la 17%. Ce se va...

Banca Națională a redus rata de bază la 17%. Ce se va întâmpla cu inflația în 2023?

Banca Națională a Moldovei a redus rata de bază de la 20% la 17%. În același timp, ratele la creditele și depozitele overnight vor fi de 19% și, respectiv, 15%. Acest lucru a fost anunțat de către șeful BNM, Octavian Armașu, în cadrul unei conferințe de presă din 7 februarie.

El a spus că această decizie este adoptată din perspectiva asigurării continuității măsurilor stimulative în contextul ciclului de relaxare a politicii monetare început la sfârșitul anului precedent pe fondul unor premise întemeiate asociate conturării unui cadru macroeconomic dezinflaționist.

Armașu a mai comunicat că, în 2023 BNM urmărește să ancoreze anticipările inflaționiste, să readucă și să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5,0 la sută pe termen mediu. Astfel, BNM prognozează o inflație anuală de 13,7% în acest an.

El a precizat că încetinirea inflației va fi influențată de rata ridicată a inflației din 2022, de tarifele mai mici la energia electrică, de încetinirea inflației importate și de creșterea mai mică a prețurilor internaționale la produsele petroliere.

Armașu a precizat că o încetinire a inflației va fi, de asemenea, caracteristică primei jumătăți a anului 2024, dar aceasta va începe să crească în a doua jumătate.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
HR-Consulting Ro DI_4373
Chișinău
cer senin
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
5.7kmh
0 %
Dum
15 °
lun
17 °
mar
10 °
mie
3 °
joi
8 °
Sandar_Vs Ro DI-4340