Industrii
AcasăActualBanca Mondială va acorda Moldovei 55 de milioane de dolari pentru reabilitarea...

Banca Mondială va acorda Moldovei 55 de milioane de dolari pentru reabilitarea sistemelor de irigare și a ramurii zootehnice

Moldova va primi un împrumut de 55 de milioane de dolari de la Banca Mondială, 25 de milioane de dolari pentru reabilitarea sistemului de irigare, 25 de milioane de dolari pentru reabilitarea ramurii zootehnice  și 5 milioane de dolari pentru fortificarea Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) și a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). 

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, speră ca Moldova să valorifice banii în câțiva ani, potrivit Agroexpert.

Potrivit ministrului, va fi reabilitat sistemul de irigare de la Crocmaz, iar ulterior va fi selectat unul din nordul țării și unul din sud-est.

„Cu trei proiecte vrem să mergem în primă fază cu restabilirea sistemelor de irigare”, a precizat Bolea.

Menționăm că, în Republica Moldova, o țară agrară afectată din ce în ce mai des de secetă, funcționează doar 38 de sisteme centralizate de irigare, dintre care 10 au fost construite pe bani americani. Suprafața irigată anual, de circa 60.000 de hectare, reprezintă doar „o picătură” în totalul terenurilor cu destinație agricolă din țară, de 1,6 milioane hectare.

Totodată, Republica Moldova a moștenit din perioada sovietică 78 de sisteme centralizate de irigare. După prăbușirea URSS și desființarea colhozurilor, 60% dintre ele au fost lăsate de izbeliște și, cu timpul, au fost vândute pe bucăți la fier uzat.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
cer senin
-3.4 ° C
-2.8 °
-3.4 °
95 %
1.5kmh
0 %
sâm
2 °
Dum
-2 °
lun
-1 °
mar
-1 °
mie
0 °
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni