Industrii
AcasăActual”Avem nevoie de aproape un miliard de lei pentru a plăti Gazprom...

”Avem nevoie de aproape un miliard de lei pentru a plăti Gazprom pentru livrările de gaze în octombrie”. Interviu cu șeful Moldovagaz, Vadim Ceban  

Livrările de gaze de la Gazprom către Moldova în luna noiembrie sunt încă sub semnul întrebării. Și nu va exista nicio certitudine până când guvernul moldovean și concernul rus nu se vor pune de acord asupra plății curente și rambursării datoriei, spune șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. Business Pages a stat de vorbă cu el despre faptul dacă compania are suficienți bani pentru a plăti gazele în octombrie, cine este vinovat pentru deficitul de 30% în aprovizionare, dacă este posibil să cumpărăm gaze din România și ce atu avem în mânecă.

Cât de mari sunt riscurile ca Gazprom să întrerupă livrările de gaze? Evaluați-le pe o scară de la 1 la 10 și explicați-vă evaluarea.

Nu am de gând să dau o notă, ar fi greșit. În primul rând, nu știu ce se va întâmpla cu livrările și nu pot vorbi în numele Gazprom, de altfel, este dreptul său conform contractului. În al doilea rând, am avut situații în care la 31 decembrie nu aveam încă un contract semnat, cum a fost cazul în 2019, atunci riscurile au fost foarte mari.

Dar pot spune că, în cadrul negocierilor pe care le avem, care sunt în curs de desfășurare, și participarea Gazprom la acestea în calitate de acționar și creditor, putem spune că există riscuri, desigur, dar cred că vom găsi un compromis la care vom continua să lucrăm. Nu pot spune mai mult decât atât deocamdată.

La urma urmei, cine este responsabil pentru furnizarea celor 30 % de gaz care lipsesc?

Malul drept al Moldovei primește în prezent 54 milioane de metri cubi, cu o cerere de 80 milioane de metri cubi. Aceeași cantitate este garantată în noiembrie, 54 milioane de metri cubi, cu o cerere de 140 milioane de metri cubi. Garantat înseamnă că acesta este volumul de tranzit prin Ucraina, așa cum este stipulat în contractul dintre Gazprom și Naftogaz.

Trebuie comandate încă 94 de milioane de metri cubi.

Cine ar trebui să le comande?

„Gazprom trebuie să dea dovadă de bunăvoință și de o comandă suplimentară dacă îndeplinim două condiții: să plătim la timp pentru livrările curente și să decidem un acord privind datoriile. Acești doi factori vor influența viitorul nostru în materie de gaze în noiembrie.

Discutăm despre acest lucru încă din luna mai, iar această incertitudine planează asupra noastră în fiecare zi. Și trebuie să înțelegem în ce mod vom acționa în noiembrie.

Avem o propunere pe care am trimis-o către Gazprom și către guvern. Nu pot dezvălui detalii pentru că se discută acum. Dacă propunerea noastră va fi acceptată, vor exista oportunități în cadrul volumelor care au fost în noiembrie 2021 și martie 2022.

Să trecem în revistă condițiile. Este realizabilă prima variantă?

Ei bine, uite. Suma este destul de decentă: 74 de milioane de dolari pentru septembrie și un avans pentru octombrie. Am spus mai devreme că ghemul abaterilor tarifare va duce la problemele actuale, care au devenit și mai grave. Vom vedea efectul creșterii tarifelor în noiembrie și decembrie. Iar luna septembrie va fi cea mai greu de rambursat.

În prezent, lucrăm cu guvernul pentru a rezolva această problemă. În opinia mea, obligațiile actuale trebuie să le îndeplinim.

Cum poate ajuta guvernul? Nu mai există surplus de gaz.

Da, nu există un surplus de gaz, nu mai este nimic de cumpărat. Dar guvernul ne poate împrumuta bani. De ce nu ne poate acorda un împrumut bugetar cu rambursare până la sfârșitul anului într-o situație de urgență? Există și alte instrumente financiare cu participare guvernamentală. Înțeleg cu siguranță problemele procedurale legate de prelucrarea acestuia. Aceasta este viziunea mea, din punctul de vedere al Moldovagaz. Nu pot să evaluez din punctul de vedere al guvernului, situația în general. Dar problema poate fi rezolvată prin Termocom, prin Termoelectrica. De exemplu, există o datorie istorică a Termoelectrica.

Energocom nu a cumpărat-o?

Nu, nu complet. Mai sunt încă 660 de milioane de lei care ne pot fi restituite.

Despre ce fel de sumă vorbim? Cât de mult vă așteptați să primiți de la guvern?

Este vorba de aproape un miliard de lei, adică 50 de milioane de dolari, așa-numitul deficit de cash-flow. În total, trebuie să plătim 75 de milioane de dolari către Gazprom. Din care putem plăti doar 25 de milioane de dolari. În noiembrie va fi mai ușor, tariful este diferit, volumele sunt mai mari și vor exista compensații. Înțelegem că tarifele sunt foarte mari și nu suntem mulțumiți de faptul că consumatorii nu pot plăti pentru produsele noastre. Fără sprijinul guvernului, nu vom putea face față.

Calculele pentru luna octombrie vor fi mai rele?

Puțin probabil. Acestea vor fi la nivelul lunii septembrie. Volumele de consum sunt în scădere. Dacă comandăm 1,7 milioane de metri cubi pe zi pentru malul drept, consumul efectiv este de 1,1-1,2 milioane de metri cubi.

Și de unde provin aceste economii?

Termoelectrica este un mare consumator de gaz, care a trecut acum la păcură. Unele întreprinderi mari, cum ar fi rafinăriile de zahăr, au trecut, de asemenea, la păcură.

Să ne întoarcem la a doua condiție. Auditul nu va fi gata până la 1 noiembrie. Deci nu este realizabil?

Contractul nu menționează în mod direct un audit. Auditul se află în protocol. Moldovagaz are surse proprii pentru a plăti datoria. Înțelegem că putem oferi creditorului modalitatea de a plăti datoria într-o anumită perioadă de timp – de exemplu, cinci ani. Dacă vorbim despre audit, unul dintre acționari a pus această condiție. Iar această problemă trebuie să fie discutată între acționari.

Așadar, Gazprom încalcă în continuare contractul prin faptul că nu furnizează aceste 30% sau nu?

Nu am de gând să fac nicio evaluare. Avem și alte puncte în contract. Totul este scris, trebuie să citești cu atenție.

Deci totul este scris, dar nu totul este înțeles?

Nu vreau să vorbesc despre cineva care încalcă contractul acum, noi înșine nu plătim la timp livrările, plus că nu există o soluție la acord. Așadar, permiteți-mi să fiu responsabil pentru noi și apoi să dau o evaluare acționarului și furnizorului. Sunt multe declarații politice care sunt nepotrivite, cred eu.

Să ne imaginăm un scenariu pesimist. Ce urmează?

Vom cumpăra volumele lipsă de pe piață. Ori noi, ori Energocom. În noiembrie, putem folosi volumul de 54 de milioane de metri cubi achiziționat anterior. Dar oricum va trebui să cumpărăm 40 de milioane. Asta în cazul în care este vorba de scenariul la care vă referiți. Totul se prelungește prea mult.

Cine prelungește?

Ne-am oferit să purtăm discuții la nivelul acționarilor, suntem gata să le organizăm. Zilele următoare, nu exclud că ar putea exista unele negocieri la nivelul acționarilor. Nu exclud o astfel de opțiune. Avem nevoie de o înțelegere clară a ceea ce trebuie să facem în continuare.

Să discutăm despre opțiunea de a cumpăra de pe piață. Este realist să cumpărăm gaz din România și la ce preț?

Nu știu care este situația din România acum, mai ales după recentele modificări legislative, care fac nerentabilă cumpărarea de gaze. Acum, întregul profit al comerciantului din tranzacția cu gaz – 98% – merge la stat și doar 2% la comerciant. Prin urmare, nu există oferte speciale pe piață și este dificil de spus care sunt prețurile în acest moment.

Atunci de ce spun că RM așteaptă gaze din România?

Cred că există o diferență. Unii vorbesc despre posibilitatea de a furniza 5 milioane de metri cubi pe zi, dar acestea sunt posibilități tehnice de pompare, nu volume comerciale de gaz. Dar, din nou, din punct de vedere tehnic, totul poate fi cumpărat de pe piața românească, trebuie doar să găsești o resursă. Gazele pot fi cumpărate și de pe bursa TTF (Țările de Jos). Dar există o problemă aici – ne vor vinde pe bază de risc, adică cu cel mult o zi înainte, în volume mici, așa cum a făcut Energocom anul trecut în octombrie.

Ar încălca în vreun fel contractul dacă în conducte ar exista gaz ne-rusesc? Unele mass-media au scris că acest lucru este interzis. Este adevărat?

Din păcate, în societate există o mulțime de informații distorsionate și de manipulări evidente. Noi avem scris în statutul nostru: Moldovagaz este înființată pentru a furniza gaze naturale rusești. Dar există o lege care permite accesul la țeavă pentru orice furnizor. Iar legea este mai presus de orice statut.

Ați spus că nu veți comenta despre livrările de gaze către Tiraspoltransgaz pentru MoldGRES. Dar clarificați, sunteți gata să furnizați gaz în cantitate de 0,9 milioane de metri cubi pe zi până la sfârșitul lunii, astfel încât centrala de la Cuciurgan să poată produce suficientă energie electrică?

Conform contractului, avem dreptul de a realoca aceste volume din economiile noastre și apoi de a le rambursa, după cum au convenit părțile. Cum se întâmplă acest lucru din punct de vedere tehnic și comercial, nu pot spune.

Mă interesează momentul. Vor exista livrări din partea dumneavoastră până la sfârșitul lunii octombrie?

Pe parcursul unei luni. Dar asta nu înseamnă că o facem în fiecare zi. Dacă avem volume pe care le putem înlocui, o facem. Așa cum am făcut-o pe 11 octombrie. În caz contrar, nu aveți de unde să luați acest gaz. Nu pot să spun mai mult.

OK, să trecem la miezul problemei – tariful. Câte abateri tarifare sunt incluse în tarif și care sunt șansele ca acesta să scadă vreodată?

Tariful include 1,8 miliarde de lei până la sfârșitul anului. În total, până la sfârșitul anului, vom avea acumulate 4 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, alte 2,2 miliarde de euro vor trebui să fie returnate la tarif. Astfel, nu vom putea să reducem timp de 2-3 ani, dacă prețul de achiziție rămâne la nivelul actual. Prețul va trebui să scadă drastic, astfel încât abaterile tarifare să revină mai repede.

Cum abordați abaterile negative în calitate de business companie? Ați fost în criză de bani în ultima vreme, nu-i așa? V-ați redus angajații, poate ați decis să vindeți clădirea cu birouri? Pe ce economisiți bani?

Avem trei tipuri de afaceri: aprovizionare, transport și distribuție. Toate acestea sunt întreprinderi reglementate. Transportul și distribuția ar trebui să fie profitabile, deoarece au un randament al activelor. Aceste companii nu ar trebui să subvenționeze oferta, dar o fac. În ceea ce privește oferta, nu este ca și cum am vinde la prețurile pieței; dacă am face-o, atunci ne-am putea gândi la vânzări de active, reduceri de personal etc. Dar costurile noastre de bază sunt aprobate de ANRE. Dar noi optimizăm oricum. Nu am oferit 1,2 miliarde de lei companiilor noastre de distribuție și am redus costurile de operare cu 600 de milioane.

Ei bine, nu există spațiu de manevră. Incluzând abaterile tarifare, prețul gazelor naturale este de 93%. Indiferent cât de mult vor fi tăiați muncitorii și salariile lor, acest lucru nu va afecta prețul gazelor naturale și nici tariful final.

De ce nu vă vindeți clădirea de lux sau nu o ipotecați la o bancă și să obțineți un împrumut?

Ne-am dori, dar nimeni nu acordă un astfel de împrumut. Am încercat anul trecut. Băncile vor o garanție de stat. Dar statul nu va da niciuna.

De ce?

Legea nu permite acordarea unei garanții unei companii private. Dar, în realitate, aceste fonduri trebuiau să fie plătite de către consumator prin intermediul tarifului. Așadar, această garanție este de dragul consumatorului.

Unii experți spun că Transnistria este atuul nostru în mânecă, în timp ce alții nu sunt de acord și sugerează că nu ar trebui să le furnizăm gaz dacă nu plătesc. Este acesta un atu sau nu? Și poate Gazprom să furnizeze, din punct de vedere tehnic, gaz doar pe malul stâng?

Acest lucru nu este posibil. Există un operator al sistemului de transport al gazelor, Moldovatransgaz, care are o licență și care gestionează întregul sistem. Ar trebui să existe anumite nominalizări pentru transport, pentru a comanda servicii de către cei care sunt licențiați. Iar Tiraspoltransgaz nu este un furnizor licențiat.

Deci nu este posibil de furnizat gaz la Tiraspol ocolindu-ne pe noi?

Există o lege conform căreia este posibil de livrat doar într-o zonă în care există un operator licențiat al sistemului de transport al gazelor. Doar în zona de responsabilitate a Moldovatransgaz.

Așadar, este sau nu Transnistria un atu?

Suntem sisteme interdependente. Atât în ceea ce privește sistemul de transport al gazelor, cât și în ceea ce privește sistemul energetic. Aceasta este țara noastră, iar consumatorii noștri sunt acolo și există producție de energie electrică pentru a acoperi malul drept. Să ne gândim în termeni de securitate energetică, mai puțin la chestiuni politice. Cred că este un avantaj atât pentru Moldovagaz, cât și pentru țară, pentru că Moldovagaz face legătura între cele două maluri. Acesta este atuul Moldovei.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Imona Grup ro DI-4368
Chișinău
cer senin
21.2 ° C
21.2 °
21.2 °
32 %
3.6kmh
0 %
vin
21 °
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
18 °
mar
5 °
Sandar_Vs Ro DI-4340