Industrii
AcasăActualAutostrada Unirii din România ar putea să fie continuată până la Chișinău...

Autostrada Unirii din România ar putea să fie continuată până la Chișinău și Odesa. Spînu a convenit la București mai multe subiecte în domeniul transporturilor

Autostrada Unirii (A8) din România ar putea să fie continuată până la Chișinău și Odesa. Declarația a fost făcută de Sorin Grindeanu, ministrul Transportului și Infrastructurii din România, după întrevederea de ieri, 26 ianuarie, cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu. În domeniul infrastructurii feroviare s-a discutat despre extinderea liniei de cale ferată cu ecartament larg până la Stația Nicolina. Astfel, trenurile ar putea circula pe cale ferată cu ecartament larg pe relația Ungheni – Cristeși Jijia – Socola- Nicolina.
”Mai întâi, am propus întrunirea, în februarie, a Comisiei Mixte bilaterale pentru coordonarea tuturor activităților referitoare la proiectarea şi construirea Podului peste Prut de la Ungheni. Am convenit asupra necesității de a identifica și alte proiecte transfrontaliere eligibile prin fonduri europene (CEF). Acestea ar putea fi depuse la următorul apel de aplicare, care va fi lansat în luna septembrie a acestui an”, a menționat Grindeanu.
Potrivit lui, în prezent sunt deja identificate trei propuneri: construcția Podului de la Ungheni (proiect aprobat în luna decembrie 2022); construcția infrastructurii de acces la acest pod care să includă un punct de trecere a frontierei (pe teritoriul Republicii Moldova) și modernizarea DJ 249 pentru asigurarea descărcării și conexiunii cu infrastructura existentă (pe teritoriul României); asigurarea conexiunii rutiere Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova)- pentru care aplicația va fi depusă în perioada septembrie 2023 – ianuarie 2024.
”Am abordat și subiectul modernizării și construcției mai multor poduri rutiere transfrontaliere peste Prut: Podul de la Sculeni (Sculeni); Podul Oancea (Cahul); Podul Albița (Leușeni)- pod nou; Podul Răducăneni (Bărboieni)- pod nou; Podul Bumbăta (Leova)- pod nou; Podul Fălciu (Leca /Cantemir)- pod nou”, a spus el.
Ministrul din România menționează că un punct de interes comun este și reabilitarea coridorului feroviar Iași (Aeroportul din Iași) – Ungheni- Chișinău (Aeroportul din Chișinău)- Odesa, prin finanțare obținută de la Banca Mondială. ”În contextul conflictului armat din Ucraina, am reamintit că, în septembrie 2022, au fost finalizate lucrările pentru repunerea în funcțiune a liniei de cale largă din frontiera cu Republica Moldova (Giurgiulești) până la silozul de la dana portuară Galați. Linia cu ecartament larg permite încărcarea și descărcarea directă a vagoanelor ucrainene, fără transbordare, care circulă pe relația Galați (RO) – Giurgiulești (R.Moldova) – Reni (Ucraina)”, a precizat oficialul.
În domeniul aerian, Grindeanu a specificat că s-a discutat despre posibilitatea creșterii numărului de frecvențe ale operatoriilor aerieni români pe segmentul București- Chișinău- București, dar și despre diversificarea destinațiilor prin operarea unor noi curse de pe mai multe aeroporturi internaționale din România.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
cer senin
0.2 ° C
0.2 °
0.2 °
64 %
0.5kmh
0 %
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
13 °
lun
10 °
mar
3 °
HR-Consulting Ro DI_4373