Industrii
AcasăActualAutoritățile Moldovei sunt obligate să interzică importul de cereale și oleaginoase din...

Autoritățile Moldovei sunt obligate să interzică importul de cereale și oleaginoase din Ucraina. Slusari: În caz contrar, dezastrul complet în sectorul agrar este inevetabil

Începând cu data de 2 mai, Comisia Europeană introduce restricții temporare la importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina în Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Totodată, Turcia va aplica pentru importul acestor culturi agricole taxa vamală de 130 %. În paralel, Uniunea Europeană va aloca cel puțin 100 mln euro pentru sprijinul suplimentar al fermierilor din cele 5 țări. În acest sens, Președintele Asociației „Forța  Fermierilor”, Alexandr Slusari, consideră că autoritățile Moldovei sunt obligate să reacționeze prompt la situația creată, în caz contrar, dezastrul complet în sectorul agrar este inevetabil.
”Pentru a evita ultima lovitură pentru agricultura națională, se impun măsuri rapide și similare. Dacă în aceeași zi Moldova nu va interzice importul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, dezastru complet în sectorul agrar este inevetabil. În foarte scurt timp elevatoarele noastre în preajma sezonului de recoltare vor fi pline de producția agricolă din Ucraina. Prețurile se vor prăbuși la un nivel catastrofal de mic pentru mulți agricultori, care din anul 2022 sunt afectați concomitent de alte multiple crize. Procesul distrugerii pentru marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii devine ireversibil”, susține Slusari.
Totodată, el menționează că probabil vor exista multe tentative de a exporta producția ucraineană ca originară din Republica Moldova. ”Este suficientă depistarea unui caz de falsificare a documentelor de origine și țara noastră poate să intre în regim de supraveghere specială a importurilor în UE”, precizează Președintele Asociației.
În context, Slusari a declarat că așteaptă din partea Guvernului decizii proxime și eficiente în interesul sectorului agrar național.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
45 %
2.1kmh
0 %
mie
20 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
20 °
Dum
21 °