Industrii
AcasăActualAutoritățile își "întind mâinile" în sectorul IT: vor să majoreze taxele și...

Autoritățile își „întind mâinile” în sectorul IT: vor să majoreze taxele și să acorde mai multe puteri autorităților fiscale. BP explică mai simplu despre o lege mai complicată

Autoritățile vor să majoreze taxele pentru companiile IT, să includă centrele de apeluri printre rezidenții parcurilor IT și asta nu este tot. Ministerul Dezvoltării Economice împreună cu Ministerul de Finanțe au elaborat un proiect de modificare a legii privind parcurile IT. BP a analizat documentul și a vorbit cu contabilul unuia dintre rezidenții parcurilor pentru a afla ce se va schimba și cum va afecta sectorul.

Modificări

Să analizăm ce s-ar putea schimba (cu explicații):

1. Rata salariului mediu pe economie va fi majorată de la 30% la 35%

„Era necesară o taxă unică de 7% din venitul unei companii, astfel încât toate taxele să fie incluse, iar antreprenorii să nu aibă dureri de cap din cauza calculelor și rapoartelor fiscale inutile. Autoritățile au vrut să faciliteze acest proces. Acum vor să crească rata la 35%. Se pare că s-au uitat la statistici și au observat că nu se plătește în funcție de venitul companiei, ci în funcție de numărul de angajați. Sistemul este de așa natură încât trebuie să plătiți suma mai mare din două metode de calcul: prima este de 7% din venit, iar a doua se bazează pe numărul de angajați. În cazul în care suma este mai mare, trebuie să o plătești la buget”, a explicat contabilul.

Ea a precizat cum va funcționa: „Salariul mediu prognozat pe economie pentru anul 2023 este de 11,7 mii de lei. Din acesta, 30% pe persoană era de 3510 lei, iar odată cu introducerea a 35%, va fi de 4095 lei. Salariul mediu crește în fiecare an. De exemplu, când a apărut parcul IT, acesta era mic. Nu numai că cota de impozit creștea din cauza creșterii salariilor, dar va crește și din cauza creșterii cotei în sine. Acesta este un dezavantaj pentru mediul antreprenorial”.

2 Taxele locale (pentru amenajări, publicitate etc.), impozitul pe proprietate și impozitul rutier vor fi excluse din impozitul unic

„Nu va afecta cu adevărat sectorul, pentru că ce fel de taxe locale poate avea o companie IT? Decât dacă nu este pentru amenajări. Acum, taxele locale rezidenții vor trebui să le plătească separat. Acestea fiind spuse, puține companii dețin parcuri mari sau proprietăți imobiliare pentru ca acest lucru să aducă adaosuri semnificative la buget. Nu toate parcurile au proprietăți imobiliare, de cele mai multe ori lucrează de la distanță sau închiriază un birou. De asemenea, nu au nici parcuri de mașini – o mașină pentru scopuri administrative este suficientă. Astfel, va crește povara asupra departamentului de contabilitate al companiilor și a Serviciului Fiscal. Orele de muncă cheltuite vor fi mai mari decât producția în sine. Acest lucru nu va înrăutăți foarte mult situația economică a parcului, dar nici bugetul de stat nu va crește foarte mult”, a adăugat expertul.

3. Serviciul Fiscal va fi împuternicit să retragă statutul de rezident al parcului IT

„Acest lucru i-a indignat cu adevărat pe toți. Companiile IT au deja un audit anual bazat pe rezultatele activităților din anul precedent. Acolo se iau în considerare aspecte care le permit să spună dacă activitatea acestui agent economic este conformă cu legea. De exemplu, 70% din veniturile obținute din activitate trebuie să se încadreze în lista celor permise pentru parcul IT, etc. Pe baza rezultatelor acestor proiecte, parcul IT decide dacă firma a funcționat corect, dacă respectă statutul etc. Acum, autoritățile doresc să permită autorităților fiscale să intervină în acest proces. Autoritățile fiscale verifică oricum companiile, acum vor putea să le priveze de statutul de parc IT. Nu se știe încă ce anume vor face autoritățile fiscale. Dar acestea sunt motive inutile pentru corupție”, a declarat expertul.

Menționăm că statutul de rezident al parcului IT oferă și posibilitatea de a participa la regimul fiscal preferențial și de a plăti un impozit unic.

4. Call center-urile care lucrează la export vor deveni rezidenți ai parcului IT din Moldova

Potrivit interlocutorului, centrele de apeluri au încercat să se țină departe de sfera IT încă din prima zi de la crearea parcului. „Datorită acestei autorizații, vor fi mulți rezidenți ai parcului IT. Pe de o parte, unele call center-uri vor ieși din umbră și vor plăti impozite de 7%, pe de altă parte, cei care lucrau cinstit ar putea să nu mai fie atât de profitabili. Dar, în acest caz, au venit în întâmpinarea nevoilor mediului de afaceri, care și-a dorit întotdeauna ca centrele de apeluri să intre în sectorul IT, iar mai devreme nu li se permitea acest lucru”, a spus ea.

Contabilul a explicat că call-center-urile nu interferează cu parcul: „Antreprenorii care au call-center-uri beneficiază de acest lucru – își vor reduce imediat sarcina fiscală. Iar companiilor membre ale parcului nu le pasă dacă intră sau nu în parc. Ele nu vor fi afectate în niciun fel.

5. Beneficiile sociale pentru rezidenți vor crește de la 68% la 80%. Aceștia vor beneficia de asigurări medicale și de investiții individuale în instrumente financiare eligibile

„Venitul asigurat este de 7956 de lei. Acum va ajunge la 9360 de lei. Sună bine, dar nu a crescut nici măcar cu 2.000 de lei”, a subliniat expertul.

„Iar partea cu „contul individual de investiții” nimeni nu a înțeles-o deloc, nu există așa ceva nicăieri și nici nu au existat precedente pentru așa ceva. Nu este clar cum va funcționa. Se presupune că se va lua un procent din impozitul unic, care merge la buget, și se va distribui între angajați pentru nevoile de investiții. În mod logic, dacă un angajat al parcului IT dorește să își deschidă propria afacere, i se va oferi asistență. Dar vom discuta acest lucru cu autoritățile, încă avem întrebări aici”, a spus expertul.

Opinia autorităților

Ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, a scris pe pagina sa de Facebook că autoritățile au elaborat acest proiect pentru a extinde capacitatea parcului IT și pentru a atrage noi investitori în această industrie.

„Am publicat prima versiune a proiectului de lege și acesta este rezultatul unor consultări informale cu multe părți interesate”, a spus el.

Poziția parcurilor IT

„Esența proiectului constă în faptul că guvernul dorește să preia cea mai mare parte a managementului parcului IT. Parcul în sine a reacționat în general negativ la acest proiect”, a explicat interlocutorul BP.

„Este păcat când ceva funcționează bine, sistemul este stabilit, toată lumea este mulțumită, iar autoritățile încep să ”întindă mâna” acolo. Sunt atât de multe sfere în care trebuie schimbat ceva, iar ei se bagă aici”, a conchis ea.

Câteva date statistice

Potrivit lui Alaiba, industria IT a crescut cu 45% în acest an. Aceasta se bazează în proporție de 95% pe exporturi și are 20.000 de angajați. Acești angajați produc aproape 5% din PIB-ul țării. În prezent, IT-ul moldovenesc angajează 4,4% din forța de muncă, o cifră care este mai mare doar în Estonia, potrivit datelor din regiune.

În 2022, cifra de afaceri a companiilor IT a fost de 528 milioane de dolari, iar valoarea contribuțiilor la buget a fost de 1 miliard de lei. În 2018, această sumă a fost de trei ori mai mică – 340 de milioane de lei.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://www.intertext.md/
https://casalot.md/ro/index.html
Chișinău
cer senin
22.7 ° C
22.7 °
17.2 °
53 %
3.1kmh
0 %
mar
29 °
mie
30 °
joi
29 °
vin
30 °
sâm
30 °
https://www.wippo.md/
https://www.mgm.md/