Producătorii și furnizorii care îndeplinesc cerințele de reciclare nu vor mai trebui să plătească o taxă de poluare a mediului (taxă de mediu). În plus, cuantumul taxei și principiul de calcul al acesteia s-au modificat. Acest lucru rezultă din amendamentele la legea privind taxa de poluare a mediului, adoptate la ultima ședință a sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului și publicate astăzi, 4 martie, în Monitorul Oficial.
Cum s-a întâmplat
De mult timp, mediul de afaceri nu a mai obținut un asemenea succes și concesii. În cele șapte luni de la începutul anului, Business Pages a participat la zeci de întâlniri între antreprenori și reprezentanți ai Guvernului, iar la fiecare dintre acestea a fost ridicată problema dublei impozitări inechitabile a producătorilor și furnizorilor moldoveni.
Ideea este că, începând cu ianuarie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru companiile care generează deșeuri de ambalaje în cursul activităților lor. Acest lucru a însemnat că o anumită parte a ambalajelor din carton, sticlă sau plastic trebuia să fie reciclată/recirculată de către producător. Mulți producători s-au conformat cerinței și au investit milioane de lei în reciclarea deșeurilor. În același timp, companiile care au respectat în mod onest prescripțiile legii nu au fost scutite de plata taxei de poluare. Ca urmare, producătorii reciclau ambalajele și plăteau taxa pentru că nu poluau nimic.
Mediul de afaceri a propus îmbunătățirea menținerii registrului celor care îndeplinesc cerințele și scutirea acestora de plata taxei sau impunerea taxei doar pentru volumul de ambalaje care nu a fost reciclat. În același timp, Agenția de Mediu nu era pregătită să verifice astfel de volume de deșeuri – dacă au fost sau nu reciclate, dacă au fost sau nu îndeplinite toate cerințele, de aceea taxa de poluare nu a fost eliminată.
După lungi negocieri și explicații din partea producătorilor, autoritățile au făcut concesii. La 31 iulie, parlamentul a aprobat modificările la legea privind taxele de poluare.
Precizăm că, la începutul ședinței, opoziția a sugerat scoaterea documentului de pe ordinea de zi, argumentând că adoptarea acestuia ar cauza mari probleme de mediu și ar reduce veniturile bugetare. Majoritatea aflată la putere a respins propunerea.
Ce s-a schimbat
După cum a explicat pentru BP Mihai Burunciuc, Policy Manager al Camerei de Comerț Americane (Amcham), datorită modificărilor, în primul rând producătorii și furnizorii care respectă cerințele de reciclare a deșeurilor – acestea sunt diferite pentru diferite tipuri de deșeuri – au fost scutiți de plata taxei de mediu. În cazul în care cerințele sunt îndeplinite parțial, compania va plăti doar pentru partea de deșeuri care nu a fost trimisă la reciclare.
„O altă schimbare importantă este modul în care se calculează taxa. Acum, aceasta va fi calculată nu în funcție de unitatea de ambalaj, ci în funcție de greutatea acestuia”, a declarat Burunciuc. Potrivit acestuia, acesta este un mecanism mai echitabil, deoarece procesarea unei unități de ambalaj, dar diferită ca greutate și cost, va fi diferită.
Interesant este faptul că, în timp ce proiectul de lege era discutat în parlament, valoarea taxei a scăzut treptat. De exemplu, dacă inițial se propunea o taxă de 13.000 de lei pe tona de deșeuri de plastic, în varianta finală aceasta a fost de 4.500 de lei, iar taxa pe tona de ambalaje din sticlă a fost, de asemenea, redusă de la 6.000 la 2.000 de lei.
În urma aprobării modificărilor, două asociații de afaceri – Amcham și Asociația Businessului European (EBA) – au mulțumit oficial autorităților pentru această decizie. „Discuțiile și negocierile privind modificările la legislație au durat mai mult de cinci ani, iar AmCham Moldova a participat activ la acest proces împreună cu alte asociații de afaceri. Noile modificări vor avea un impact pozitiv asupra implementării efective a responsabilității extinse a producătorului, vor stimula mediul de afaceri și vor rezolva problema dublei poveri de mediu (impozitare) nejustificate”, a declarat camera într-un comunicat de presă.
Directorul executiv al EBA, Mariana Rufa, a scris pe pagina sa de Facebook că amendamentele adoptate vor introduce sistemul EPR – Extended Producer Responsibility și vor sprijini colectarea și reciclarea deșeurilor, nu doar colectarea taxei de poluare.
Ea a adăugat că asociația a fost implicată în mod activ în procesul de discutare a amendamentelor, împreună cu Ministerul Mediului, comisia parlamentară competentă, Agenția de Mediu și Consiliul Economic de pe lângă prim-ministru.
Rufa consideră că acest mecanism va stimula întreprinderile să își gestioneze procesul de gestionare a deșeurilor și că părțile responsabile vor înceta să mai plătească taxa de mediu dacă vor atinge obiectivele stabilite de Ministerul Mediului.
În același timp, a spus ea, procesul de punere în aplicare va necesita o mulțime de eforturi sincronizate din partea comunității de afaceri și a organelor guvernamentale relevante.