Ce este mai bine: să iei un împrumut sau să economisești? În cadrul Forumului de educație financiară, organizat de Banca Națională, BP a discutat cu experții și toți au fost de acord că ambele opțiuni sunt bune. Însă totul depinde de scopul și de situația financiară a împrumutatului.
Analiza oportunităților
Șeful Expert-Grup, Adrian Lupușor, consideră că, dacă intenția dumneavoastră este de a investi sau de a înființa o afacere, cel mai probabil veți avea nevoie de un împrumut sau de sprijin financiar de la o bancă sau de la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Ar trebui să vă interesați de ofertele și condițiile acestora și să vă gândiți la planul dumneavoastră de afaceri.
„Dacă obiectivul este de a economisi bani sau de a-i salva de inflație, trebuie să analizați ce oportunități sunt disponibile. Acestea pot fi depozitele bancare, obligațiunile guvernamentale, pe care oricine le poate cumpăra. Pot fi, de asemenea, investiții pe piețele financiare, dar acest lucru necesită un nivel mai ridicat de cunoștințe”, explică Lupușor.
Promisiunea de dezvoltare
Ministrul Finanțelor, Veronica Sirețianu, a descris atât împrumutul, cât și economiile ca fiind o promisiune pentru dezvoltare. Numai că creditul este un ban „scurt” aici și acum, în timp ce economiile sunt de perspectivă.
Aceasta a precizat că ar pune întrebarea în mod diferit – „puneți banii în conturi bancare sau investiți-i în alte active”. „Dar de fiecare dată trebuie să fii atent la ceea ce îți oferă acea investiție. Poți să investești prin depozite de economii în bănci, sau să investești banii în ceva activ – o companie sau titluri care se plătesc rapid etc. Dar, în primul rând, trebuie să înțelegi pentru ce ai nevoie de ei și cât de importanți sunt. Nu este o idee bună să luați împrumuturi în general. Dacă nu te poți descurca cu propriile resurse, poți lua un împrumut, dar trebuie să înțelegi că va trebui să îl rambursezi”, a adăugat ministrul.
Încrederea în veniturile viitoare
Potrivit guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, alegerea între credit și economisire depinde de scopul pe care se dorește să se cheltuiască banii, de situația financiară, de venituri, de vârstă și de atitudinea față de risc. „Nu există un răspuns simplu la această întrebare”, spune el.
Colegul său din Lituania, Gediminas Šimkus, a fost de acord, dar a menționat credite și împrumuturi prudente. „Prudența și precauția înseamnă aici că ești sigur nu numai de venitul tău actual, ci și de venitul tău viitor. Pentru a fi sigur că puteți rambursa împrumutul, trebuie să faceți cea mai grea muncă înainte de a lua un împrumut. Este vorba, de asemenea, de riscul care însoțește împrumutul și de prioritățile și interesele personale”, a conchis el.
Responsabilitatea pentru decizii
Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a subliniat că este în regulă ca cetățenii să ia credite, dar trebuie să aibă cum să restituie banii. „De exemplu, ca să nu permită ca ratele să fie mai mari de jumătate din salariul lor lunar. Nu trebuie să uităm că criza financiară din 2008 a fost cauzată de împrumuturi iresponsabile – sute de mii de oameni au luat credite pe care nu le-au putut rambursa și întreaga lume a fost afectată. Prin urmare, este important ca oamenii să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor, iar statul să monitorizeze acest proces”, a precizat el.
În ceea ce privește împrumuturile la nivel de țară, Marian a spus că Moldova, ca orice alt stat, ia împrumuturi. Dar este important ca acest împrumut să aibă un beneficiu în viitor și ca banii să se întoarcă în economie. „Cu toate acestea, ar trebui să existe o limită care să nu fie depășită. Cred că statul ar trebui să ia împrumuturi, dar și să le folosească în mod corespunzător – în beneficiul cetățenilor și al economiei”, a conchis deputatul.