AcasăOpinia expertuluiAstăzi, în cadrul rubricii "Trei întrebări fără politică", discutăm cu Victor Țurea

Astăzi, în cadrul rubricii „Trei întrebări fără politică”, discutăm cu Victor Țurea

Astăzi, în cadrul rubricii „Trei întrebări fără politică”, discutăm cu Victor Țurea

Scurtă prezentare: Victor Grigorievici Țurea – fondator și director al companiei „Birovits”, specializată în comercializarea unei game complete de rechizite de birou – un sortiment care acoperă atât necesităţile şcolare, cât şi cele reprezentative. După specialitate este arhitect. Este un manager exigent, dar în același timp și o persoană plină de farmec și creativă. Are un hobby inedit: colecționează emisiile poștale ale Republicii Moldova, publică recenzii anuale pe această temă. Este un interlocutor superb și un bun povestitor – aveți posibilitatea să vă convingeți de acest lucru.

Prima întrebare: Victor, Dumneavoastră sunteţi arhitect de specialitate. Mulți ani aţi lucrat designer, iar apoi designerul principal al fabricii de televizoare „Alfa”. Fiţi de acord că rechizitele de birou în această listă de profesii arată oarecum neobișnuit. Cum v-a venit ideea să vă ocupaţi de această afacere?

Răspuns: O să vă spun chiar mai mult decât atât: anume grupul nostru de designeri a elaborat conceptul de design al televizorului „Alfa”, ulterior aprobat de către Consiliul Artistic Unional al designerilor modelelor industriale din Moscova. Datorită acestui proiect am câștigat „Premiul Unional Recunoaștere”, acesta a fost primul model al televizorului din URSS – „cubul” la scară industrială în serie, adică s-a început fabricarea în masă a acestui model de televizor. Puteţi să vă imaginaţi, pentru prima dată în URSS! Această apreciere este una foarte importantă … Şi eu personal am primit prima recompensă din viața mea: o foaie turistică pentru un sejur în Japonia. Cei care își amintesc despre posibilitatea unei călătorii turistice într-o ţară capitalistă în timpul URSS, vor înțelege că o foaie turistică pentru Japonia putea fi comparată cu o ieșire în spațiul cosmic (râde). Și apoi a început procesul de dezintegrare a țării, viitorul fabricii a devenit neclar. Dar și am ajuns în culmea „tele design-ului” artistic. Am decis să devin liber-profesionist, adică să am o profesie liberă exercitată pe cont propriu. Mă apucam de toate: și de proiecte private implementam, lucram și ca vânzător la piaţă, confecţionam jucării… da, da, jucării, eu le inventam, proiectam şi chiar le confecțional! Acum îmi amintesc și mă mir cât de de bine îmi reuşea să cos la maşină (zâmbește). Apoi m-am confruntat cu o problemă – era greu să găseşti un stilou bun, o riglă și celelalte lucruri mici, fără de care era imposibil să faci ceva. Aşa mi-a apărut idea să mă ocup de rechizitele de birou. Iniţial am început cu partenerii, iar în 1998 mi-am creat deja o firmă proprie. Anul trecut „Birovits” a sărbătorit douăzeci de ani de la fondare. Tind să ajung și la următoarele jubilee.

A doua întrebare: Compania Dvs. este renumită nu numai pentru rechizitele de birou de înaltă calitate, ci și pentru că ați început să dezvoltați produse sportive pentru premiere. Aţi avut această idee de la bun început în planul Dvs. de afaceri sau ea a apărut spontan?

Răspuns: A fost o decizie spontană. Odată, într – o conversație cu un antrenor de fotbal el a spus foarte trist ” păcat, înmânăm copiilor pentru locurile câştigătoare diplome simple sau nişte fleacuri, în timp ce în întreaga lume demult există şi medalii, şi diferite cupe… Sunt atât de frumoase!”. Anume în acel moment a apărut acestă idee (râde) . Când am adus primul lot de cupe, același antrenor, îmbrățișând cupele, a spus o frază memorabilă: „La noi vine civilizația!”. Deci am o legătură directă cu „civilizația țării” (râde). Și dacă vorbim serios, este un segment interesant, frumos, aș spune. Mai mult ca atât – aceasta a servit drept impuls şi pentru dezvoltarea tehnologiilor de confecţionare a suvenirelor: acum, îndrăznesc să spun, noi avem cel mai modern echipament pentru a confecţiona suvenire de marcă în orice cantitate și de orice design.

A treia întrebare: Sunteți în afacere deja mulţi ani. Ce credeți că determină succesul unei afaceri?

Răspuns: Oamenii. Echipa. O echipă devotată. Încă o dată am putut să mă conving de acest lucru în 2010, când în oficiul nostru de atunci de pe strada Anton Pann s-a prăbușit un perete (red. – amintim, atunci, din cauza nerespectării tehnologiei lucrărilor de construcție a unui bloc locativ cu două nivele a avut loc prăbușirea unui perete, și din fericire, nu au fost victime). O grindă uriașă a căzut direct peste locul meu de muncă. Sunt în viață doar pentru că în acel moment m-am dus în sala de vînzări. Slavă Domnului că niciunul din angajații mei nu a fost rănit. Dar a fost distrusă cea mai mare parte a tehnicii și nu numai. Ceva timp după șocul după cele întâmplate, am lucrat la domiciliu, întâlnindu-ne în fiecare dimineața la ruine pentru a rezuma ziua trecută și pentru a stabili sarcini pentru o altă zi. A fost greu. Dar nimeni, repet, nimeni, nu a plecat! Dimpotrivă, a avut loc o mobilizare completă atât psihologică, cât și productivă. Și pentru aceasta sunt extrem de recunoscător echipei mele.

Un alt secret al succesului – o constituie studii constante. Nu puteți să stați pe loc, tehnologiile se schimbă rapid, preferințele consumatorilor tot se schimbă, la fel ca şi gama produselor şi principiile managementului. Dacă nu înveți – gata, o să te oprești și nu o să ajungi. Eu personal sunt mereu la cursuri, seminare, conferințe, în călătorii de afaceri. Probabil, datorită acestui lucru dintr-o cameră mică, unde a început „biografia mea de afaceri”, Birovits astăzi – este o firmă de succes care dispune de 3 magazine, secţii de vânzări și producția proprie de suvenire.

* Am discutat cu domnul Țurea mai mult de patru ore. Cu un astfel de interlocutor timpul a zburat neobservat și ne pare rău că nu am putu include în acest materiale toate subiectele discutate. Sincer sperăm că Birovits – compania minunată condusă de un astfel de lider, va bucura încă mulţi ani clienții și partenerii săi cu serviciile de calitate înaltă.

alocapitala
bazadedate

„3 întrebări fără politică”, discutăm cu Mariana Radov

Astăzi, sub titlul "3 întrebări fără politică", discutăm cu Mariana Radov. Informație succintă: Radov Mariana - consultant în management certificat internațional, membru al Consiliului Internațional...
Birotix Com ro DI-4407
Chișinău
cer acoperit de nori
-5.7 ° C
-5 °
-7.3 °
85 %
0.5kmh
100 %
mar
-2 °
mie
2 °
joi
2 °
vin
3 °
sâm
2 °
Tehgaz_grup Ro DI_4382