Industrii
AcasăActualCum activele ne-au ajutat să supraviețuim crizei și de ce acestea sunt...

Cum activele ne-au ajutat să supraviețuim crizei și de ce acestea sunt în creștere. Declarațiile Guvernatorului BNM

Activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova se situau la sfârșitul lunii mai la 4,87 miliarde de dolari, în creștere cu 15,45 milioane de dolari pe parcursul lunii. Această creștere se datorează mai multor factori: primirea unui împrumut de 40 de milioane de euro de la Comisia Europeană, cumpărarea de valută în valoare de 29 de milioane de dolari pe piață etc. În cadrul podcastului „Dă sens banilor„, șeful Băncii Naționale, Octavian Armașu, a explicat cum funcționează rezervele valutare și de ce acestea sunt în creștere.

Potrivit acestuia, nu există un plafon maxim pentru rezervele valutare, ci doar o limită minimă care garantează disponibilitatea și capacitatea unei țări de a finanța importurile, de obicei pentru trei luni. Există și alți factori mai complecși. Așadar, rezervele noastre pot fi atât de mari pe cât avem nevoie noi și economia.

„În 2022, rezervele au jucat un rol pozitiv important, mai ales când a început războiul din Ucraina. Atunci a avut loc un șoc mare în sectorul bancar – oamenii s-au speriat, și-au retras depozitele, le-au schimbat în valută etc. Dar rezervele valutare ale BNM și rezervele lichide ale altor bănci ne-au ajutat să supraviețuim acestei faze de panică”, a spus Armașu.

El a adăugat: „În două sau trei săptămâni, oamenii s-au liniștit, dar sectorul bancar a pierdut multe depozite, iar Banca Națională a trebuit să recurgă la vânzarea de valută din rezerve. În același timp, nici măcar nu ne-am apropiat de indicatorii critici, deoarece rezervele erau suficiente pentru a acoperi cererea de valută. Astfel, aceste active ne-au ajutat să supraviețuim crizei.

Șeful Băncii Naționale a declarat că acum rezervele cresc din nou: „Acest lucru este afectat de dezacordul din economie, deoarece consumul este foarte scăzut. Din această cauză, există un surplus de valută în țară, iar BNM trebuie să intervină în fiecare zi și să cumpere valută pentru rezerve. În plus, creșterea este afectată și de finanțarea externă, care intră și ea în activele de rezervă”.

„Trebuie să înțelegem că, odată cu creșterea rezervelor valutare, banca eliberează noi lichidități pe piață, care trebuie să fie controlate eficient pentru a evita noi probleme în economie”, a conchis Armașu.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://mediagallery.md/home/ro/
http://www.imonagrup.md/
Chișinău
cer senin
12.2 ° C
13.2 °
12.2 °
82 %
2.1kmh
0 %
mie
29 °
joi
29 °
vin
29 °
sâm
28 °
Dum
25 °
https://www.wippo.md/
https://www.intertext.md/
http://www.imonagrup.md/