Industrii
AcasăActual"Aproximativ 50% din cheltuielile Fabricii de Sticlă sunt pentru resurse energetice". Cum...

„Aproximativ 50% din cheltuielile Fabricii de Sticlă sunt pentru resurse energetice”. Cum a reușit compania să supraviețuiască și să ajungă la profit?

Din cauza războiului din regiune, a întreruperilor în aprovizionare și a crizei energetice, cheltuielile Fabricii de Sticlă din Moldova au crescut cu 80-100%. Acest lucru a obligat compania să crească prețurile produselor sale cu 20-25%. Fabrica de Sticlă este a treia cea mai mare întreprindere de stat din Moldova în ceea ce privește consumul de gaze naturale și este foarte dependentă de sursele de energie. Despre alte probleme ale fabricii a vorbit directorul companiei, Ion Covrig.

Purtători de energie

Potrivit lui, fabrica consumă 1 milion de metri cubi de gaz pe lună, iar criza energetică lovește puternic întreprinderea.

„Dacă în 2021 costurile pentru gaze reprezentau 14% din cheltuielile totale ale companiei, în 2022 acestea au crescut la 42%. Și asta doar pentru gaz. Situația este similară în cazul energiei electrice, care reprezintă 7% din cheltuieli. Așadar, aproximativ 50 % din cheltuieli sunt doar pentru energie. Aceasta este o povară mare pentru companie, dar încercăm să facem tot ce ne stă în putință pentru a face față provocărilor și pentru a menține fabrica la nivelul pe care l-am stabilit pentru 2022”, a declarat Covrig.

El a explicat că, din 2021, prețul gazelor a crescut cu 498%, cel al energiei electrice cu 174%, cel al materiilor prime cu aproape 200% și cel al materialelor auxiliare cu 115%.

În același timp, el a explicat cât de importantă este presiunea permanentă a gazului și a energiei electrice pentru fabrică. „În 2017, partea inferioară a cuptorului a cedat și nu a funcționat timp de un an, iar riscurile ca acest lucru să se întâmple din nou sunt foarte mari. Orice întrerupere a aprovizionării ar putea duce la situația din 2017, astfel încât este esențial ca aprovizionarea cu energie să fie stabilă.

Materii prime

De asemenea, logistica cauzează acum mari probleme pentru fabrică. Directorul a adus ca exemplu un caz în care a fost nevoit să aștepte trei săptămâni pentru ca o navă cu materii prime să fie descărcată în portul Giurgiulești.

„Dacă înainte încercam să avem în stoc materii prime pentru o lună, acum avem un stoc de cel puțin 50 de zile. Se poate întâmpla orice”, a subliniat el.

El a concluzionat că fabrica a fost nevoită să crească prețurile produselor pentru că altfel nu ar fi putut face față provocărilor care îi afectau pe toți, în special pe consumatori.

 

 

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Lantaur ro DI-4376
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
40 %
4.1kmh
0 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
27 °
MGM ro DI-4357