Industrii
AcasăActualAproximativ 5.000 de familii nu vor primi compensații pentru consumul de energie....

Aproximativ 5.000 de familii nu vor primi compensații pentru consumul de energie. Ce se va întâmpla cu cei care închiriază în mod neoficial?

În Moldova, circa 5 mii de familii nu vor primi compensații pentru consumul de energie. Este vorba despre cei care pot plăti facturile la tarifele actuale fără a reduce alte cheltuieli. Declarația a fost făcută de deputatul Dan Perciun pe 22 noiembrie, în cadrul emisiunii Spațiul Public de la Radio Moldova.

Potrivit acestuia, există doi parametri care arată că cetățenii nu se încadrează în categoria vulnerabilității energetice: „Este vorba despre cei care vor cheltui mai puțin de 10% din venituri pentru resurse energetice. Sau cei care au mai mult de 4 imobile sau proprietăți în valoare de peste 4 milioane de lei sau 200.000 de euro. De exemplu, dacă cineva deține un teren, un garaj și trei apartamente a căror valoare cadastrală totală depășește această sumă”, a spus Perciun.

Totodată, deputatul a precizat că și cetățenii care închiriază ilegal, adică fără contract de închiriere, vor putea primi despăgubiri pentru consum.

„Anul acesta avem o abordare loială a problemei. Nu vom pedepsi persoanele care nu au semnat contracte. Din păcate, din cauza evaziunii fiscale existente în Republica Moldova, mai puțin de 3 mii de persoane închiriază apartamente cu contract. Dar numărul celor care închiriază un apartament este mult mai mare. Iar dacă nu le ofeream posibilitatea să se înregistreze sau îi obligam să prezinte contractele de închiriere a unui apartament, lucrurile aveau să se complice și mai mult”, a adăugat Perciun.

El a concluzionat că, deși anul acesta autoritățile sunt îngăduitoare în această privință, în 2023 abordarea va fi mai strictă.

Anterior, ministrul Muncii, Marcel Spatari, a declarat că vor fi acordate compensații și chiriașilor care declară pe propria răspundere că ei sunt cei care plătesc facturile și dau numărul punctului de consum.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer acoperit de nori
2.7 ° C
3.2 °
2.7 °
99 %
3.6kmh
100 %
mar
6 °
mie
5 °
joi
4 °
vin
3 °
sâm
1 °
Intertext ro DI-4356