Industrii
AcasăActualApicultorii trag un semnal de alarmă. Producția de miere ar putea scădea...

Apicultorii trag un semnal de alarmă. Producția de miere ar putea scădea cu 50% în 2022

Din cauza lipsei precipitațiilor din această vară, recolta de miere pentru 2022 va fi compromisă cu circa 50%. Potrivit apicultorilor, deși cantitatea de miere de salcâm obținută a fost una relativ bună, seceta care persistă în ultima perioadă, prevestește pagube și pentru apicultori, căci vor trebui să investească foarte mult în hrana suplimentară a albinelor. Speranța lor se bazează pe un cules bogat la floarea-soarelui, chiar dacă și această cultură nu s-a prea dezvoltat în acest an, tot din cauza vremii caniculare, transmite Agroexpert.

Apicultorul Ion Maxim a menționat că se repetă situația anului 2020, care la fel a fost unul foarte secetos și păgubos pentru toți apicultorii.

”Există un pericol mare că vom intra în iarnă cu albinele slăbite, iar primăvara va fi o adevărată catastrofă. Însă totuși sperăm că vor fi ploi și va înflori flora spontană, ca albinele să aibă ce aduna. În caz dacă acest lucru nu se va întâmpla, vedem că prognozele sunt destul de sumbre, va fi nevoie stimularea albinelor pentru a le menține. Siropul de zahăr se va administra de cel puțin două ori pe săptămână, pentru a le ajuta să supraviețuiască, nu pentru înmulțire” a explicat apicultorul.

Totodată Ion Maxim susține că statul va trebui să acorde subvenții directe apicultorilor.

”Ne dorim să convocăm în curând Consiliul directorilor a Asociației Naționale a Apicultorilor pentru a face o adresare către Guvern pentru că și la noi situația este gravă. Am tolerat indiferența pentru sectorul apicol, în numeroase rânduri ni s-a tot promis ajutor, încă pe când era ministrul Perju, în 2019, când se propusese ca să primim câte 10 kg de zahăr. Apoi a fost investit Viorel Gherciu și nu am mai apucat să solicităm acest ajutor, să vedem ce va face ministrul Bolea. Vom solicita ajutor în aceste vremuri dificile și pentru apicultori. Tare sperăm să fim susținuți de actuala guvernare, căci pierderile vor fi destul de dureroase în acest an și pentru noi, nu numai pentru agricultori care de asemenea suferă enorm din cauza secetei” a conchis Ion Maxim.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Birotix Com ro DI-4407
Chișinău
cer senin
18.3 ° C
18.3 °
18.2 °
88 %
5.1kmh
0 %
joi
30 °
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
34 °
lun
30 °
Tehgaz Grup S.R.L.