Industrii
AcasăActual„Apartamentele renovate din blocurile noi se vor scumpi cu 10-15% până la...

„Apartamentele renovate din blocurile noi se vor scumpi cu 10-15% până la sfârșitul anului 2022”. Vlad Musteață, despre situația de pe piața imobiliară, prețuri, prognoze și investiții

Din cauza războiului din regiune, situația de pe piața imobiliară s-a înrăutățit. Unii reprezentanți ai industriei spun că piața a înghețat, alții că numărul tranzacțiilor a scăzut cu doar 30-50%. Pentru a afla unde este adevărul, Business Pages a stat de vorbă cu șeful celei mai mari companii de pe piața imobiliară din Moldova, Proimobil, Vlad Musteață. Cum a afectat criza sectorul imobiliar, piața este într-adevăr prea scumpă și ce se va întâmpla în continuare cu prețurile apartamentelor – citiți într-un interviu marca BP.

„Investiția în imobiliare acum este cea mai profitabilă”

Ce se întâmplă la moment pe piața imobiliară?

În primele două săptămâni după 24 februarie, piața a înghețat, acum își revine.

În ceea ce privește tranzacțiile, numărul acestora a scăzut cu 30-50%, dar în fiecare săptămână situația se îmbunătățește. Sperăm că piața va reveni la indicatori și vânzări normale cât mai curând posibil.

Care este cererea pe piață acum?

Acum există o cerere mare pentru toate imobilele, oamenii sunt în căutare. Din păcate, din cauza situației actuale, în pofida faptului că sunt mulți doritori, aceștia nu îndrăznesc să cumpere imobile. Cred că într-o săptămână-două va trece, și totul va reveni la normal.

Sunt solicitate imobilele comerciale?

Există o cerere bună pentru imobile comerciale, în special pentru închirierea de spații pentru birouri. Chiar zilele trecute, am încheiat mai multe oferte serioase cu companii ucrainene, în principal din sectorul IT. S-au adresat la noi și au obținut rapid suprafețe mari.

Cât de profitabil și sigur este pentru populație să cumpere apartamente în timpul crizei?

Astăzi, ținând cont de inflație și de creșterea prețurilor la materialele de construcție, investiția în imobiliare, în special în clădiri noi, este cea mai profitabilă. Aceasta este cea mai bună investiție. Nu cunosc alte investiții care ar putea fi mai sigure acum: investiți în bitcoin – nu, în acțiuni și companii – nu, în afaceri – nu. Un apartament normal în centru, chiar dacă este un apartament cu o cameră, va rămâne întotdeauna un apartament bun în centru – cu sau fără război.

În plus, acum proprietarii și vânzătorii sunt mai înclinați să se târguiască. Dacă înainte de război, negocierea era în medie în jur de 1-1,5 mii de euro, acum poți negocia la 5-6% din costul unei case sau al unui apartament.

Însă cred că acest lucru se va încheia în curând și vom reveni la situația anterioară, dar acum există astfel de oportunități, iar cei mai ingenioși cumpărători încearcă să profite de ele.

„Nu putem vorbi despre nicio scădere a prețurilor”

Cum a funcționat compania dumneavoastră la începutul războiului din Ucraina? S-a schimbat stilul de lucru, relațiile cu clienții, tactica?

Nu, totul a rămas la fel, dar suntem convinși că astăzi situația de pe piață este de așa natură încât clienți sunt mulți, dar nu toți investesc în imobiliare. Aceasta este singura diferență. Cred că vânzările vor reveni la normal într-o săptămână sau două.

Știți care este situația privind materialele de construcție din cauza crizei? Cum afectează acest lucru construcțiile clădirilor noi?

Situația actuală cu prețurile la materialele de construcție va duce la faptul că nu vom putea vorbi despre nicio scădere a prețurilor, mai ales la clădirile noi. Mulți dezvoltatori urmează să ridice prețurile pentru obiectele pe care le au, unii au făcut-o deja, pentru că a devenit mai dificil să livreze materiale de construcție din cauza logisticii, iar acum acest lucru este mai scump. Asta va duce la faptul că până la sfârșitul anului 2022 prețurile, în special pentru clădirile noi, vor crește.

Poate scădea numărul de clădiri noi și, ca urmare, oferta?

Există deja o mare problemă cu oferta pe piață – nu sunt atât de multe obiecte în Chișinău. Construcția multora a fost deja finalizată, iar proiectele noi de construcții pot fi numărate pe degete. Deci, acest lucru va afecta și creșterea prețulrilor la blocurile noi.

Poate la noi prețurile pe piață sunt prea mari?

N-aș spune așa ceva. Dacă comparăm prețurile noastre cu cele din țările vecine, atunci imobiliarele din România și Ucraina sunt mult mai scumpe. Avem unele dintre cele mai mici prețuri din regiune.

Acum un apartament în centrul Chișinăului costă la fel ca un apartament pe malul mării în Antalya. Credeți că este prea scump?

De ce credeți că Antalya este mai bună decât Chișinăul? Antalya este un oraș stațiune unde poți cumpăra imobile pentru a veni în vacanță, iar Chișinăul este capitala în care oamenii trăiesc și se dezvoltă. În consecință, nu înseamnă că în Antalya este mai bine.

Clar. Ce determină prețul imobilului?

Prețul constă din cerere, costul obiectului și costul terenului, care acum a crescut. Acest lucru este afectat și de prețul materialelor de construcție, care va continua să crească.

Există un concept de „apartament de lux”? Dacă da, care sunt criteriile și prețul acestuia?

Există case și complexe imobiliare care au un nivel de confort mai ridicat, zona adiacentă este mai mare și calitatea finisajelor spațiilor comune (culoare, holuri) este mai mare. O locație bună este și ea un factor important, dar nu este neapărat sectorul central, acum sunt case bune și în sectoarele Râșcani și Botanica.

Desigur, dacă casa este nouă și de înaltă calitate, acest lucru dă un anumit statut complexului. Acum, apartamentele reparate calitativ în clădiri noi costă între 1,2 și 2 mii de euro pe metru pătrat.

Există acum cerere de credite ipotecare în rândul populației, după creșterea dobânzilor?

Da. Oamenii se căsătoresc, își trăiesc propria viață, vor să treacă de la apartamente cu o cameră la apartamente cu două și trei camere. Acesta este un proces natural pe care războiul nu-l poate opri.

Da, a fost un scurt moment de panică și o pauză care a durat aproximativ o lună, dar viața continuă și toată lumea vrea să-și îmbunătățească condițiile de trai printr-un credit ipotecar, chiar și cu condiția să fie mai scump decât înainte. În orice caz, în curând oamenii vor începe să ia credite ipotecare pentru a-și mări spațiul.

„Într-o lună și jumătate, situația generală se va îmbunătăți”

Există prognoze că piața se va prăbuși, iar prețurile vor scădea cu 20-30%. Credeți că este posibil?

Nu cred. Nu avem suficiente oferte. Acest lucru ar fi posibil dacă s-ar construi mai multe clădiri în paralel, dar nu este cazul. Oamenii caută apartamente, iar ofertele care sunt disponibile astăzi nu sunt suficiente, așa că nu prevăd o astfel de situație. Desigur, din cauza războiului, mulți au făcut o pauză, dar aceasta se sfârșește, iar oportunitățile de negociere care există astăzi ar putea dispărea în curând. Proprietarii nu scad prețurile, doar devin mai flexibili decât înainte dacă au cumpărători reali.

Cum se va dezvolta piața în continuare? Aveți prognoze pentru 2022?

În maximum o lună și jumătate, situația generală se va îmbunătăți, iar noi vom reveni la ritmul de dinainte de război. Și, având în vedere că inflația este în creștere în toată lumea și nu avem suficientă ofertă (și anume, locuințe finisate) pe piață, cred că mai ales blocurile noi cu reparații în zone bune vor crește prețul cu 10-15 % până la sfârșitul anului 2022.

Dacă comparăm prețurile cu Ucraina și România, atunci suntem cu mult în urma lor – cu 50-60%. Prin urmare, în viitor, avem unde să creștem.

Investitorii străini vor fi interesați de piața imobiliară din Moldova?

Nișa care a apărut acum sunt cumpărătorii, investitorii și oamenii de afaceri ucraineni. Probabil, cererea de la investitorii europeni va reveni după ceva timp.

Vreți să ieșiți pe piața internațională?

Nu neapărat.

Cine este un agent imobiliar?

Aș dori să cunosc mai multe despre profesia de agent imobiliar. Ce reprezintă ea?

Un agent imobiliar este o persoană care ajută clienții și, ținând cont de nevoile acestora, le îmbunătățește condițiile imobiliare. Una dintre sarcinile unui agent imobiliar este sa rămână în relații foarte bune cu clientul după fiecare tranzacție, iar după încheierea contractului să-i devină prieten.

Ce trebuie să faci pentru a deveni un agent imobiliar de succes?

Aceasta este o profesie destul de dificilă. Ocupă tot timpul liber, inclusiv weekend-urile și serile – după ora 18:00, când oamenii sunt liberi, munca este deosebit de intensă. Iar lucrul important este cât de pregătit este agentul imobiliar să se dedice muncii și cât timp îi poate dedica. Un element important este comunicarea.

Dar astăzi la Chișinău cea mai mare problemă este că nu sunt suficiente complexe și obiecte de vânzare. Ne-am dori să ne extindem în acest sens.

Există o piață neagră a agenților imobiliari în Moldova? Dacă da, cum afectează acest lucru piața imobiliară în general?

I-aș numi agenți imobiliari independenți. Desigur, având în vedere incompetența lor, lipsa de profesionalism și faptul că nu sunt responsabili pentru acțiunile lor, recomandăm clienților să nu-i contacteze, sau să fie precauți. Aceștia pot oferi clientului informații false sau incomplete, ceea ce provoacă riscuri în tranzacțiile serioase.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Casalot Ro DI_4408
Chișinău
cer senin
11.9 ° C
12.7 °
10 °
89 %
12.5kmh
0 %
lun
12 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
22 °
vin
21 °
Lantaur ro DI-4376