Industrii
AcasăActualApartamente mai scumpe, oferte mai puține. Expertul Euro Imobil explică de ce...

Apartamente mai scumpe, oferte mai puține. Expertul Euro Imobil explică de ce prețurile locuințelor ar putea scădea cu 15% până în toamnă

Piața imobiliară rezidențială se află în prezent în stagnare și majoritatea tranzacțiilor sunt în așteptare. Din această cauză, prețurile apartamentelor ar putea scădea cu 15% până în toamnă. Radu Șitov, expert imobiliar Euro Imobil, a explicat pentru BP de ce se întâmplă acest lucru și ce va urma.

Motive

Potrivit lui, există mai multe motive pentru această situație de pe piață: „În primul rând, situația geopolitică, de care și Moldova este direct dependentă. În al doilea rând, inflația, care a depășit 30%. Acest factor afectează în mod direct costul construcției, deoarece materialele de construcție (cărămizi, ciment, metal, sticlă) și costurile forței de muncă cresc. Acest lucru afectează puterea de cumpărare a populației, deoarece inflația este în creștere, dar veniturile nu sunt indexate proporțional cu inflația. Asta înseamnă că salariul tău de 10 mii de lei nu a crescut, de exemplu, la 13 mii de lei, în timp ce prețurile au crescut. În același timp, din cauza inflației, rata de bază a Băncii Naționale este înăsprită (acum este de 21,5%), ceea ce face ca banii să fie mai scumpi și mai nerentabil să fie împrumutați. Acest lucru nu stimulează creditarea”.

În același timp, expertul a menționat că oamenii nu cumpără imobiliare pentru că nu știu ce se va întâmpla în continuare. „Nu vor să se despartă de banii lor, având în vedere că urmează sezonul de iarnă. La rândul lor, dezvoltatorii și-au suspendat operațiunile și nu construiesc noi proiecte, deoarece nu pot forma prețuri pe m2. Au nevoie de aproximativ un an și jumătate sau doi ani pentru construcție, dar trebuie să stabilească prețul imediat. Acum se termină obiectele care sunt aproape gata și se suspendă lucrările”, a explicat Șitov.

Prognoze

Expertul sugerează că prețurile locuințelor ar putea scădea cu 15% în această toamnă.

„Acest lucru se va întâmpla pentru că locuitorii nu vor să cumpere apartamente, dar dezvoltatorii vor fi nevoiți să le vândă la prețuri reduse pentru a plăti salariile sau creditele”, a spus el.

Șitov a subliniat că, dacă totul se normalizează până în toamnă, atunci prețurile pot crește din nou până în primăvară, deoarece constructorii vor construi în funcție de diferiți parametri, prețuri și costuri de producție.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
ceață
12.7 ° C
14.2 °
12.7 °
99 %
2.1kmh
20 %
mie
22 °
joi
27 °
vin
24 °
sâm
30 °
Dum
21 °
MGM ro DI-4357