Industrii
AcasăActualApă-Canal cere CMC să majoreze tariful la apă și canalizare fără implicarea...

Apă-Canal cere CMC să majoreze tariful la apă și canalizare fără implicarea ANRE. Este legal acest lucru?

ANRE a acuzat Consiliul municipal Chișinău că a intervenit în activitatea Agenției din cauza intenției de a majora tariful la apă și canalizare de la 10,69 la 22,67 lei, calificând-o drept ilegală. Cu toate acestea, șefa Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, a declarat pentru BP că există două modalități de ajustare a tarifului: prin intermediul ANRE și prin intermediul Consiliului Municipal, care este împuternicit să facă acest lucru în baza Legii privind serviciile publice de apă și canalizare.

Potrivit autorității de reglementare, anume ANRE este cea care are competența de a stabili tarifele pe baza metodologiei tarifare.

În legătură cu acest aspect, Gutnic a declarat că Apă-Canal a propus schimbarea metodologiei actuale nu permite acceptarea tuturor cheltuielilor purtate de către operator pentru activitatea operațională. Cu toate acestea, întreprinderea a fost refuzată de ANRE.

Agenția a precizat în comunicatul său de presă că Apă Canal funcționează acum în baza unor acorduri de împrumut internațional, datorită cărora ANRE are dreptul legal de a aproba tarifele.

La aceasta, șeful companiei a spus că în situația excepțională în care veniturile nu acoperă cheltuielile, Apă-Canal a decis să transfere împrumuturile externe către municipalitate, pentru că doar în aceste condiții Consiliul Municipal are dreptul de a aproba tarifele.

„Compania trebuia să ceară aprobarea tarifului propus de la Consiliul Municipal. Am primit un răspuns de la ANRE în care mi s-a spus că în momentul în care se va lua decizia de transfer de credit, va interveni și va reanaliza cererea de aprobare a tarifului. Dacă mâine Consiliul Municipal va vota în favoarea transferului de credite, Apă-Canal va înainta această decizie la ANRE și va solicita aprobarea tarifului”, a conchis Gutnic.

Menționăm că, subiectul se află pe ordinea de zi a ședinței consiliului municipal care va avea loc la 3 noiembrie.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
cer senin
-0 ° C
0.2 °
-0 °
75 %
5.7kmh
0 %
lun
-0 °
mar
3 °
mie
4 °
joi
6 °
vin
3 °
Intertext ro DI-4356