Industrii
AcasăActual”Anul trecut a trebuit să cheltuim suplimentar pentru benzină 4,4 miliarde de...

”Anul trecut a trebuit să cheltuim suplimentar pentru benzină 4,4 miliarde de lei”. Expertul a explicat cum drumurile proaste măresc costurile la carburanți

Drumurile proaste reprezintă un impediment enorm în dezvoltarea Republicii Moldova. Atunci când un drum este într-o stare foarte proastă costurile directe ale cetățeanului de a se deplasa pe drumul respectiv cresc cu 32 la sută. La fiecare trei litri de benzină se mai adaugă un litru de benzină, iar în loc să repare mașina cu 1 000 de lei va trebui să scoată din buzunar 1 300 lei. Declarația aparține analistului economic, Veaceslav  Ioniță, făcută astăzi, 08 aprilie, în cadrul analizei economice.

”Cheltuielile directe anuale ale Republicii Moldova în 2021 le estimăm la 4,4 miliarde lei. Din cauza că nu avem drumuri bune și nu dăm bani la drumuri, anul trecut a trebuit să cheltuim suplimentar pentru benzină, piese de schimb etc. – 4,4 miliarde de lei. În loc să dăm suma asta la drumuri am dat la benzină și piese pentru reparație.

50 de ani în urmă, în RM aveam 15 mii de mașini, iar acum avem 700 de mii de mașini. Totodată, atunci aveam șapte mii de kilometri de drumuri, iar acum 9 mii de km. Practic nu am schimbat numărul de drumuri, iar numărul de mașini a crescut considerabil”, a declarat Ioniță.

Totodată, el a precizat că, dacă o mașină parcurge în mediu 20 de mii de km pe an, cu viteza de 30 km/oră, atunci în anul 2021 acest șofer stă în plus în mașină 83,3 de ore pe an. Aceste ore îl costă 13,3 mii de lei.

Analistul a mai spus că, din cauza că, țara noastră are o rețea foarte proastă de drumuri, trebuie să alocăm anual circa 2 % din Produsul Intern Brut(PIB) pentru întreținerea lor.

”Drumurile nu sunt o distracție, este o necesitate de dezvoltare economică”, a conchis economistul.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer senin
-6.2 ° C
-5.8 °
-6.2 °
88 %
5.7kmh
0 %
mie
1 °
joi
1 °
vin
2 °
sâm
3 °
Dum
3 °
Intertext ro DI-4356