Industrii
AcasăActualAnul acesta, pe conturile agricultorilor au ajuns peste 1,93 miliarde lei. În...

Anul acesta, pe conturile agricultorilor au ajuns peste 1,93 miliarde lei. În ce se investește cel mai mult?

Până la data de 15 august, pe conturile agricultorilor au ajuns peste 1,93 miliarde lei, ceea ce constituie cu 17% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Anunțul a fost făcut de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură(AIPA).

Potrivit AIPA, resursele financiare au fost valorificate după cum urmează: 86% (934,6 mil. lei) direcționate către fermieri; 12% (138,6 mil. lei) către APL; 2% (19,7 mil. lei) contribuția statului la Fondul Viei și Vinului.

Potrivit datelor AIPA, cei mai mulți agricultori investesc în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare, ce reflectă 18% din valoarea subvențiilor achitate, sau cca. 200 mil. lei. Suma de cca. 213 mil. lei este acordată pentru rambursarea ratei la creditele accesate, iar pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol, inclusiv mini-till și no-till, statul a debursat cca. 160 mil. lei. Alte 10% din suma subvențiilor achitate, sau 100 mil. lei, au fost direcționate pentru revitalizarea sectorului zootehnic, iar subvențiile solicitate pentru înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive, constituie cca. 96 mil. lei.

În prezent, din cererile de solicitare a subvenției, depuse în anul 2022, AIPA mai are în proces de examinare doar 704 dosare, din totalul de 10864, dintre care 294 cereri sunt în dificultate de a fi examinate, dat fiind faptul că fermierii sunt notificați pentru a completa dosarele cu acte adiționale.

Menționăm că, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură este în plin proces de recepționare a cererilor pentru subvenționarea măsurilor complementare și pentru acciza la motorină. Astfel, până la 30 septembrie curent, fermierii pot depune cereri de solicitare a subvențiilor pentru motorina achiziționată începând cu 30 iunie 2023 până pe 30 septembrie 2023 inclusiv, și pentru următoarele măsuri complementare: Stimularea accesării creditelor investiționale sau pentru mijloace circulante; Stimularea activităților de promovare; Stimularea utilizării sistemelor de irigare; Dezvoltarea agriculturii ecologice; Implementarea bunelor practici agricole; Defrișarea plantațiilor multianuale; Servicii de consiliere și formare în agricultură; Stimularea asocierii în grupuri de producători.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://www.wippo.md/
https://www.stivuitor.md/
https://www.mgm.md/
http://www.imonagrup.md/
Chișinău
cer senin
16.6 ° C
18.2 °
16.6 °
96 %
1.5kmh
0 %
lun
30 °
mar
30 °
mie
30 °
joi
29 °
vin
27 °
https://www.mgm.md/
https://mediagallery.md/home/ro/