Industrii
AcasăActualAntreprenorii vor beneficia de compensații pentru dobânzile creditelor

Antreprenorii vor beneficia de compensații pentru dobânzile creditelor

Guvernul va aloca antreprenorilor compensații pentru dobânzile creditelor bancare și nebancare. În acest sens, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului va utiliza și administra mijloace financiare în valoare de 200 milioane lei. Măsurile sunt necesare în contextul atenuării șocurilor de majorare a dobânzilor la creditele contractate de întreprinderile mici și mijlocii. 

Compensațiile vor fi acordate începând cu luna noiembrie 2022 și până în martie 2023, pentru perioadele de calcul august-decembrie, iar acestea nu vor depăși suma cumulativă de 300 mii per agent economic.

Totodată, Cabinetul de miniștri a aprobat modificări la Programul de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii. În urma modificărilor, va fi majorată valoarea grantului până la 500 mii lei. Totodată, termenul de implementare a programului a fost prelungit cu încă 36 luni.

Programul, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, are drept obiectiv susținerea IMM-lor în implementarea practicilor prietenoase cu mediul și în identificarea celor mai bune soluții și tehnologii privind gestionarea corectă a deșeurilor. Un alt scop al programului este de a promova, susține și dezvolta capacitățile întreprinderilor mici și mijlocii în adoptarea practicilor de ecologizare pentru procesele de producere și prestare a serviciilor.

Antreprenorii selectați vor beneficia de:

  • informare, consultanță și formare în elaborarea planurilor de acțiuni de ecologizare;

  • elaborarea și implementarea planurilor de acțiuni și a măsurilor de ecologizare a afacerii;

  • implementarea standardelor internaționale de certificare și etichetarea ecologică (ISO și EMAS).

În perioada noiembrie 2020 – august 2022, au beneficiat de granturi pentru ecologizare 85 de companii din diverse domenii. La aceste companii au fost instalate diverse echipamente și utilaje eficiente energetic, între care: sisteme de ventilare cu recuperare termică; utilaje pentru implementarea economiei circulare; stații de epurare; sisteme de captare a apelor pluviale; utilaje care elimină mai puțin CO2; prese de balotat deșeuri; tomberoane; servicii de certificare relevante ecologizării; echipamente de sortare a deșeurilor periculoase ș.a.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni
Chișinău
câțiva nori
1.2 ° C
1.2 °
1.2 °
64 %
5.7kmh
20 %
lun
1 °
mar
3 °
mie
4 °
joi
6 °
vin
3 °
Real Business Ro DI_4410